AGO

by | 20. Jul 2012

Cultural | Extention/ redesign | Feature
ago_1.jpg

Photo: Thomas Mayer

ago_2.jpg

Photo: Thomas Mayer

ago_3.jpg

Photo: Thomas Mayer

The expansion and renovation of the AGO increases the exhibition space by nearly half the original size and reorganizes the internal circulation within the museum.

The Museum’s main exterior has been transformed by the addition of an elevated facade, made of gently curving glass and Douglas Fir, which stretches a full city block. This facade, which encloses a sculpture promenade, allows for natural light to enter the building and connects the gallery to the community outside.

ago_4.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

ago_5.jpg

Photo: Thomas Mayer

A new titanium and glass-clad three-story south wing, overlooking Grange Park, was added to house a new Centre for Contemporary Art and a hosting centre for special events.

ago_6.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

ago_7.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

ago_8.jpg

Photo: Thomas Mayer

The main entry lobby has been relocated to align the entrance with the historical core of the museum. A “Meeting Place” at the corner of Dundas and McCaul Street is accessible to pedestrians and includes retail shops, restaurants, a theatre, and a space for contemporary art projects.

ago_9.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

ago_10.jpg

Photo: Thomas Mayer

The integration of natural light throughout the building, including a new glass roof over Walker Court and a light-filled walkway around its upper perimeter, brings light into the core of the building.

ago_11.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

ago_12.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

ago_13.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

ago_14.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

ago_15.jpg

Photo: Thomas Mayer

A sculptural spiral staircase arises from the 2nd floor walkways around Walker Court, through the glass roof, to each level of the new south wing.

ago_16.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

ago_17.jpg

Photo: Thomas Mayer

Light and exposure of the surrounding environment are key elements in the renovation of AGO. Natural light from multiple skylights in the galleries as well as the glass facades enhance the viewing experience within the museum.

ago_18.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

ago_19.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

Extensive glazing on both the north and south facades allow visitors to experience the surrounding cityscape from the Gallery interior.

ago_20.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

ago_21.jpg

Photo: Thomas Mayer 

ago_22.jpg

Sketch courtesy Gehry Partners, LLP

The new AGO is Toronto born Frank Gehry’s first building in Canada and marks the very place where he made the initial connection between art and architecture.

ago_23.jpg

Model photo courtesy Gehry Partners, LLP

 

ago_24.jpg

Model photo courtesy Gehry Partners, LLP

ago_25.jpg

Drawing courtesy Gehry Partners, LLP North Elevation

ago_26.jpg

Drawing photo courtesy Gehry Partners, LLP East Elevation

 

INFORMATION

CITY Toronto
COUNTRY Canada
CONSTRUCTION YEAR 2008

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER