Burda Collection Museum

by | 06. Aug 2012

Cultural | Feature
burda_1.jpg

Photo: Klaus Frahm

The new museum for the Frieder Burda Collection in Baden-Baden is designed to be in harmony with the surrounding Lichtentaler Allee Park and to compliment the adjacent Kunsthalle.

The overall size and proportions of the aluminum and glass new building are in scale with the Neoclassical Kunsthalle; creating a sense of unity while each institution maintains its own unique identity.

burda_2.jpg

Photo: Klaus Frahm

 

Meier’s sparse white cubes represent a type of sacred space where art will be revered in the tradition of the first, early 19th century museums.
/Victoria Newhouse

Nestled amongst the majestic trees of the park the building is intertwined with the park and the surrounding neighborhood via existing and new pathways. To the south, a gently sloping grassy area flanks the lower floor exhibition area, enhancing the museum’s connection to the existing natural surroundings.

burda_3.jpg

Photo: Klaus Frahm

 

A reflecting water pool embraces the building on the south and east further enhancing the museum’s connection to the existing natural surroundings.

burda_4.jpg

Photo: Klaus Frahm

 

The museum’s main gallery, covered with skylights, is accessed from the ramp hall via a bridge that allows for views back to the surrounding park or to the lower level.

burda_5.jpg

Photo: Klaus Frahm

 

The skylights are louvered to control the amount of light entering the gallery space throughout the day while the recessed floor plate brings natural light down into the lower levels.

burda_6.jpg

Photo: Klaus Frahm

 

burda_7.jpg

Photo: Klaus Frahm

 

All of the elements of the new building for the Frieder Burda Collection work together to embrace and respect the historic trees, the park and the Kunsthalle.

burda_8.jpg

Model photo: Pavel Stecha

burda_9.jpg

Drawing Courtesy Richard Meier & Partners Architects LLP Site Plan

 

burda_10.jpg

Drawing Courtesy Richard Meier & Partners Architects LLP Ground Floor Plan

burda_11.jpg

Drawing Courtesy Richard Meier & Partners Architects LLP East Elevation

 

INFORMATION

CITY Baden-Baden
COUNTRY Germany
CONSTRUCTION YEAR 2004
ARCHITECT Stefan Scheiber
Peter W. Kruse
Freier Architekt
Richard Meier & Partners
LANDSCAPE ARCHITECT Bernd Weigel

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER