Busan Cinema Center

by | 28. Sep 2012

Cultural | Feature
busan_cinema_center_1.jpg

Photo © Duccio Malagamba

 

The design for the Busan Cinema Center and home of the Busan International Film Festival (BIFF) provides a new intersection between public space, cultural programs, entertainment, technology and architecture creating a vibrant landmark within the urban landscape.

The building objects contain theater, indoor and outdoor cinemas, convention halls, office spaces, creative studios and dining areas in a mixture of sheltered and linked indoor and outdoor public spaces. The design of these spaces supports flexible, hybrid functionality that can be used both during the annual festival period and day-to-day use without interruption.

busan_cinema_center_2.jpg

Photo © Duccio Malagamba

 

busan_cinema_center_3.jpg

Photo © Duccio Malagamba

 

busan_cinema_center_4.jpg

Photo © Duccio Malagamba

The concept envisions an urban plaza of overlapping zones including an Urban Valley, a Red Carpet Zone, a Walk of Fame and the BIFF Canal Park. The urban plaza is formed by building and plaza elements sheltered by two large roofs that are enabled with computer programmed LED outdoor ceiling surfaces. The larger of the roofs includes a column-free cantilever of 85 meters over a multifunctional Memorial Court event plaza.

busan_cinema_center_5.jpg

Photo © Duccio Malagamba

 

The Double Cone is the symbolic landmark entrance element to the Busan Cinema Center and serves as the connective element between the Cinema Mountain and the BIFF Hill. Designed as a steel web drum on top of a series of radial concrete fin walls, the Double Cone also is the only vertical structural support for the large cantilevered roof acting as a large, singular column.

busan_cinema_center_6.jpg

Photo © Duccio Malagamba

 

The Cinema Mountain is a multifunctional building containing both a 1,000 seat multifunctional theater, with fly-tower and full backstage support, and a three-screen multiplex comprised of a 400-seat and two 200-seat Cinemas. Separate entrances and foyers are provided for theater and cinema respectively, however the foyers and circulation are designed so that they can be combined depending on operational preferences.

busan_cinema_center_7.jpg

Photo © Duccio Malagamba

busan_cinema_center_8.jpg

Photo © Duccio Malagamba

busan_cinema_center_9.jpg

Photo © Duccio Malagamba

busan_cinema_center_10.jpg

Photo © Duccio Malagamba

 

The BIFF Hill is a ground surface formation creating the tribune seating space of the outdoor cinema and accommodating the concourse, the convention hall, the BIFF-center, the BIFF-offices and the visual media center.

The Urban Valley combines a flexible flat ground surface and large stepped tribunes of the BIFF Hill as seating for a 4,000 seat Outdoor Cinema. The Valley is sheltered by a large sculpted outdoor roof with an LED ceiling surface and is oriented towards a flexible stage and screen area on the outside of the Eastern facade of the Cinema Mountain.

busan_cinema_center_11.jpg

Photo © Duccio Malagamba

busan_cinema_center_12.jpg

Photo © Duccio Malagamba

busan_cinema_center_13.jpg

Photo © Duccio Malagamba

busan_cinema_center_14.jpg

Photo © Duccio Malagamba

 

The urban zones defined by functional surfaces in plan are further articulated in a sectional dialogue between stone-clad “ground” forms of the Cinema Mountain and BIFF Hill, and the metal and LED clad “sky” elements of the roofs.

The materiality of the building objects differentiates the spaces and articulates the architectural concept. Through their shape, placement and materiality, the various parts create a dynamic and informal tension between the ground and the roof.

busan_cinema_center_15.jpg

Photo © Duccio Malagamba

 

The BIFF Canal Park is proposed as an extension of the open network of public programs into the planned riverside park, and as a linking element between the river and the cinema complex. A new pedestrian footbridge is proposed to connect the Busan Cinema Center site with the park across the Boulevard to the South connecting the Double Cone with the APEC Park.

An additional outdoor event ‘bowl’ is proposed surrounded by canals that can provide public and private boat access to the project site. Space for a future extension of the Busan Cinema Center project is proposed as an island among the canals, further integrating the cultural functions of the Busan Cinema Center project with the surrounding public space and landscape environment.

busan_cinema_center_16.jpg

Sketch courtesy Coop Himmelb(l)au

busan_cinema_center_17.jpg

Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au Plan Level +01

busan_cinema_center_18.jpg

Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au Plan Level +03

busan_cinema_center_19.jpg

Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au Plan Level +04

busan_cinema_center_20.jpg

Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au Plan Level +06

busan_cinema_center_21.jpg

Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au Plan Level +08

busan_cinema_center_22.jpg

Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au Section

busan_cinema_center_23.jpg

Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au Section

busan_cinema_center_24.jpg

Drawing courtesy Coop Himmelb(l)au Section

 

INFORMATION

CITY Busan
COUNTRY South Korea
CONSTRUCTION YEAR 2012
ARCHITECT Coop Himmelb(l)au
Wolf D. Prix / W. Dreibholz & Partner ZT GmbH
Günther Weber
Martin Oberascher
Jörg Hugo

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER