Cahill Center For Astronomy And Astrophysics

by | 30. Jul 2012

Educational | Feature
caltech_1.jpg

Photo © Roland Halbe

 

caltech_2.jpg

Photo © Roland Halbe

The Cahill Center for Astronomy and Astrophysics brings together a dozen different groups with vastly different cultures, focuses, and scopes into a single structure designed to facilitate collaboration and spontaneous discourse.

Located on Caltech’s South Campus directly across California Boulevard from the Institution’s historic North Campus core, the Cahill Center physically and symbolically connects the two campuses.

The new building’s scale, orientation, horizontal massing, and material language connect with the original complex of Spanish and Mediterranean buildings; a significant part of the campus’ historic core as envisioned by Bertram Goodhue’s 1917 master plan.

caltech_3.jpg

Photo © Roland Halbe

 

caltech_4.jpg

Photo © Roland Halbe

In the tradition of ancient and modern architectural observatories found around the world, the building itself conceptually acts as an astronomical instrument. A vertical volume pierces the building, tilting its lens to admit light from the skies. The result is an occupiable telescope, a public stair space that links earth and sky even as it strives to link person to person.

caltech_5.jpg

Photo © Roland Halbe

 

caltech_6.jpg

Photo © Roland Halbe

 

caltech_7.jpg

Photo © Roland Halbe

 

caltech_8.jpg

Photo © Roland Halbe

 

caltech_9.jpg

Photo © Roland Halbe

 

caltech_10.jpg

Photo © Roland Halbe

The new building extends a primary north-south axis across California Boulevard, stitching the two campuses together. A series of north-south interior corridors – literally, “stitches” – reinforce this connection and serve to orient circulation.

caltech_11.jpg

Photo © Roland Halbe

Floor to ceiling glazing terminates the stitches: the southern facade’s glazing overlooks Caltech’s large, open athletic fields, while the northern facade’s glazing offers views back to the historic core and to the San Gabriel Mountain Range beyond.

caltech_12.jpg

Photo © Roland Halbe

 

caltech_13.jpg

Photo © Roland Halbe

The ground level of the building features a series of public spaces. The entry lobby, which includes the building’s central vertical circulation volume, the 148-seat Hameetman auditorium, and a library maximize the building’s use as a social and gathering space. The floor to ceiling all glass east wall of the auditorium affords views out to campus an in to the building, further promoting connectivity between the north and south campus.

caltech_14.jpg

Photo © Roland Halbe

 

caltech_15.jpg

Photo © Roland Halbe

 

The library, located adjacent to the auditorium at the southeast corner of the building, opens out onto a semi-private deck that overlooks the athletic fields. Shaded by the sycamore grove, a deciduous tree, the deck provides an outdoor gathering space that is pleasant to use throughout the year.

All of the building’s laboratories, each configured to accommodate a specific area of research or activity, are located on the basement level of the building. By setting the building back on the site and by carefully sculpting the landscape around the building, the laboratories are granted as much access to natural light as is possible and practical, minimizing the basement feel and strengthening visual connection and accessibility to the ground level and to the campus.

The building is the result of a series of forces that collide to produce unique spaces of discovery. Force lines track the movement of form and light through the building’s faceted facade, the central vertical volume, and the stitches. As one moves through the space, formal fragments coalesce to reconstruct the interactions among light, architectural elements, and bodies as physical traces of the institution’s new ideas.
/Morphosis
caltech_16.jpg

Drawing courtesy Morphosis Site Plan

caltech_17.jpg

Drawing courtesy Morphosis Ground Floor Plan

caltech_18.jpg

Drawing courtesy Morphosis Second Floor Plan

caltech_19.jpg

Drawing courtesy Morphosis Third Floor Plan

caltech_20.jpg

Drawing courtesy Morphosis Longitudinal Section

caltech_21.jpg

Drawing courtesy Morphosis Cross Section

caltech_22.jpg

Drawing courtesy Morphosis Central Stairway Plan

 

INFORMATION

CITY Pasadena, California
COUNTRY USA
CONSTRUCTION YEAR 2008
SIZE 100,010 gross ft2
ARCHITECT David Rindlaub
Horton Lees Brogden
LANDSCAPE ARCHITECT Katherine Spitz Associates

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER