Daeyang Gallery And House

by | 20. Aug 2012

Cultural | Feature
daeyang_1.jpg

Photo: Iwan Baan

 

daeyang_2.jpg

Photo: Iwan Baan

The private gallery and house is sited in the hills of the Kangbuk section of Seoul, Korea.

The basic geometry of the building is inspired by a 1967 sketch for a music score by the composer Istvan Anhalt, “Symphony of Modules,” which was discovered in a book by John Cage titled “Notations.”

Three pavilions; one for entry, one residence, and one event space, appear to push upward from a continuous gallery level below. A sheet of water establishes the plane of reference from above and below.

daeyang_3.jpg

Photo: Iwan Baan

After passing through a bamboo formed garden wall at the entry court, ascending steps into the entry pavilion bring the viewer at elbow height with the unifying sheet of water. Here, at the center of this place is an inner feeling with the sky, water, vegetation and the reddened patina of the copper walls all reflected in different ways.

daeyang_4.jpg

Photo: Iwan Baan

The roof plan is imprinted in the exposed concrete wall by the water fountain.

The red and charcoal stained wood interiors of the pavilions are activated by skylight strips of clear glass that are cut into the roof. Sunlight turns and bends around the inner spaces, animating them with the changing light of each season and throughout the day. Like a cesura in music, strips of glass lenses in the base of the pool give a moment of pause, breaking through the surface to bring dappled light to the white plaster walls and white granite floor of the gallery below.

daeyang_6.jpg

Photo: Inho Lee

 

daeyang_7.jpg

Photo: Iwan Baan

 

daeyang_8.jpg

Sketch courtesy Steven Holl Architects

The Daeyang Gallery and House is heated and cooled with geothermal wells.

daeyang_9.jpg

Sketch courtesy Steven Holl Architects

 

daeyang_10.jpg

Sketch courtesy Steven Holl Architects

 

daeyang_11.jpg

Sketch courtesy Steven Holl Architects

daeyang_12.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsGallery Level Plan

daeyang_13.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsPavilion Level Plan

daeyang_14.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsRoof Plan

daeyang_15.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsSections

 

INFORMATION

CITY Seoul
COUNTRY South Korea
CONSTRUCTION YEAR 2012
ARCHITECT Steven Holl
E.rae Architects
Inho Lee
Minhee Chung
Hyoungil Kim

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER