Dogan Medya Center

by | 07. Aug 2012

Cultural | Feature | Offices
tabanlioglu_1.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

The Dogan Medya Center on Ankara-Eskisehir road, planned as a distinctive media figure, houses TV channels and the newspapers Hurriyet and Milliyet.

tabanlioglu_2.jpg

Photo: © Thomas Mayer

Respecting the square site the architects decided on the cube as the main form. Building from the surface up the straight cube deformed and restructured with the addition and subtraction of cubic volumes.

tabanlioglu_3.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

tabanlioglu_4.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

The interior of the 7-story concrete structure, consisting of 4 meter high cubes formed every other floor, is supported by steel elements.

tabanlioglu_5.jpg

Photo: © Thomas Mayer

The main food court is located in the atrium, the terrace-lounge, reserved as the VIP meeting point, is located on the upper floor. Additional spaces are created by mezzanines.

tabanlioglu_6.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

tabanlioglu_7.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

tabanlioglu_8.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

tabanlioglu_9.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

tabanlioglu_10.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

tabanlioglu_11.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

The emblematic use of the facade, with its perforated shields resembling the Braille alphabet at different scales, makes the building visible from many angles.

tabanlioglu_12.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

tabanlioglu_13.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

tabanlioglu_14.jpg

Photo: © Thomas Mayer

 

tabanlioglu_15.jpg

Drawing courtesy Tabanlioglu Arhitects Site Plan

tabanlioglu_16.jpg

Drawing courtesy Tabanlioglu Arhitects Office Floor Plan

tabanlioglu_17.jpg

Drawing courtesy Tabanlioglu Arhitects VIP Floor Plan

tabanlioglu_18.jpg

Drawing courtesy Tabanlioglu Arhitects Section

The first basement is saved for technical facilities, storage requirements are solved in basement floors. An open car park is located next to two underground parking levels parallel to the building.

Designed in harmony with the environment the building is open to the cityscape and, in terms of transparency, is easily read from the exterior.
Technological facilities and a healthy infrastructure makes the building user-friendly and provides for easy maintenance.

Melkan Gürsel-Tabanlioglu and Murat Tabanlioglu and their team received the “Chamber of arc award” for the Dogan Media Center.

INFORMATION

CITY Ankara
COUNTRY Turkey
CONSTRUCTION YEAR 2008

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER