Elephant House

by | 25. Jul 2012

Feature | Other
1-elephant_house.jpg

Photo: arcspace

 

The new Elephant House provides these magnificent animals with a stimulating environment, including easily accessible spaces for the public to enjoy them, and restores the visual relationship between the zoo and the park.

2-elephant_house.jpg

Photo: arcspace

The tendency for bull elephants in the wild to roam away from the main herd prompted a plan organized around two separate enclosures.

3-elephant_house.jpg

Photo: arcspace

 

4-elephant_house.jpg

Photo © Richard Davies

Covered with lightweight, glazed domes to provide natural light, these enclosures are designed to bring a sense of light and openness to a building type traditionally characterized as closed. The spaces maintain a strong visual connection with the sky and changing patterns of daylight and the distinctive “fritting” on the glazing simulates a canopy of trees.

5-elephant_house.jpg

Photo © Richard Davies

 

6-elephant_house.jpg

Photo © Richard Davies

The “fritting” pattern on the glazed roof canopies was created by sampling four species of tree. A computer script was written to rotate, scale and randomly populate the roof, so that no two “leaves” are the same. The overlapping pattern provides naturalistic dappled light.

The floor in the main herd stable is covered in sand (500 mm deep). The sand is more comfortable to sleep on as it moulds to the shape of the body, drains away urine and keeps the elephant’s feet dry and free from infections.

7-elephant_house.jpg

Photo © Richard Davies

 

8-elephant_house.jpg

Photo: arcspace

The varying levels on the site are exploited in cross-section. The elephant enclosures are set deep into the ground, ensuring excellent insulation on the perimeter walls and a natural fusion with the landscape. Additionally, the glazed domes have opening windows to allow natural ventilation and there is a heat recovery system – further enhancing the environmental efficiency of the scheme.

9-elephant_house.jpg

Photo © Richard Davies

 

10-elephant_house.jpg

Photo: arcspace

The architects used a warm terra cotta concrete and, to create the paddocks, recycled the yellow beach-like sand that existed on the site. The colors and textures convey a sense of the dry riverbed found at the edge of the rain forest – a favorite haunt of Asian elephants.

11-elephant_house.jpg

Photo: arcspace

 

New standards have been set in terms of the elephants’ well-being. The landscape is made of sand and includes a 3 meter deep and 60 meter long lake. With mud holes, scattered pools of water and shading objects, the animals can play and interact naturally.

12-elephant_house.jpg

Photo: arcspace

The main herd enclosure will, for the first time, enable elephants in captivity to spend the night together, as they would in the wild.

The new Elephant House replaces a structure dating from 1914 and sets new standards in zoological design, providing the animals with a stimulating environment that recreates aspects of their former Asian habitat.

13-elephant_house.jpg

Photo: arcspace

 

14-elephant_house.jpg

Photo: arcspace

 

We have designed a building that not only responds to the animals natural behavior, but is also a seamless insertion into the landscape that uses the site’s natural properties to provide thermal insulation. We are delighted to learn that the elephants are enjoying their new home.
/Spencer de Grey
Senior Executive and Head of Design
15-elephant_house.jpg

Sketch courtesy Foster + Partners/Norman Foster

16-elephant_house.jpg

Drawing courtesy Foster + PartnersSite Plan

17-elephant_house.jpg

Drawing courtesy Foster + PartnersPlan

18-elephant_house.jpg

Drawing courtesy Foster + PartnersSection

19-elephant_house.jpg

Drawing courtesy Foster + PartnersSection

20-elephant_house.jpg

Drawing courtesy Foster + PartnersSection

 

INFORMATION

CITY Copenhagen
CONSTRUCTION YEAR 2008

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER