Faculty Of Music

by | 07. Aug 2012

Educational | Feature
faculty_of_music_1.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

 

2-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

3-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

4-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

5-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

6-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

7-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

8-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

9-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

10-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

11-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

12-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

13-faculty_of_music.jpg

Photo courtesy Saucier + Perrotte

14-faculty_of_music.jpg

Model photo courtesy Saucier + Perrotte

15-faculty_of_music.jpg

Sketch courtesy Saucier + Perrotte

16-faculty_of_music.jpg

Drawing courtesy Saucier + PerrotteLower Level

17-faculty_of_music.jpg

Drawing courtesy Saucier + PerrotteMezzanine Level

18-faculty_of_music.jpg

Drawing courtesy Saucier + PerrotteThird Level

The building’s east and west facades are patterned to evoke musical figures.

Located on a narrow site adjacent to the Strathcona Building, which houses the faculty’s main concert facilities, the new building contains a library, recital hall, state-of-the-art multimedia and practice studios as well as additional faculty offices.

The multimedia studio anchors the design. Almost five story high, the polished limestone volume is embedded three stories into the ground at the north end of the lot. Practice rooms and technical studios are located to the south of the studio.
The Recital Hall and Main Entrance are located at street level above these rooms. The new building is linked to the rest of the faculty by a glazed bridge that runs through the main entrance hall.
The three story library, connected by a sculptural staircase, sits immediately above the recital hall with an additional three stories of office and practice space atop.
A folded concrete plane defines the ground floor spaces appearing to support the main body of the building above. It evokes an eroded ground plane which leads to the Mount Royal beyond.

The east facade is clad in black and grey zinc, with long strip windows that light the office corridors and a large glazed opening into the library entry space.

The west facade shows a pattern of matt and polished aluminum that reflects the Strathcona Building on its surface while a series of punched windows, an evocation of the piano rolls used in antique mechanical pianos, bring light into the smaller interior spaces.

The design by Saucier + Perrotte gives prominence to the southeast corner of the McGill University Campus in downtown Montreal.

INFORMATION

CITY Montreal
COUNTRY Canada
CONSTRUCTION YEAR 2005
ARCHITECT Saucier + Perrotte Architectes
Menk├Ęs Shooner Dagenais

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER