Galef Center For Fine Arts And Ben Maltz Gallery

by | 15. Aug 2012

Cultural | Educational | Feature
galef_center_1

Photo: arcspace

An open site, adjacent to the original building on Lincoln Boulevard, was selected by the College to accommodate the new 40,000-square-feet studio/gallery building.

Otis College of Art & Design, founded in 1918 near downtown Los Angeles, moved to its current West Los Angeles location in 1997. The existing seven story office building, designed by Elliot Noyes in 1965, served many of the school’s functions well, but its low ceilings and lack of adequate daylight made it inadequate for a number of important functions.

The new studio building now houses large-scale sculpture, painting, drawing, ceramic and video studios, critique rooms and offices.  It also houses the Ben Maltz Gallery for traveling professional shows as well as the Bolsky Gallery for student exhibitions.

galef_center_2

Photo: arcspace

 

We conceived the Otis studio building as an art factory based on the ethos of art making.  The structure is simple, tough, flexible, open and practical with an emphasis on daylight.
/ Fred Fisher
galef_center_3

Photo: arcspace

 

galef_center_4

Photo: arcspace

The building is sheathed in silver-painted corrugated aluminium. This visually active material, which reflects the sky and landscape, was selected for its reference to industrial structures.  The ground-level studios feature floor-to-ceiling glazing, which affords students views of outside activities, and those outdoors a glimpse of activity inside.

galef_center_5

Photo: arcspace

galef_center_7

Photo: arcspace

 

galef_center_8

Photo: arcspace

galef_center_9

Photo: arcspace

The building’s orientation on the site, angled with respect to the existing building and Lincoln Boulevard, establishes three main triangular outdoor areas which extend the functions of the building into the landscape, creating an entry plaza, outdoor work area, and an outdoor exhibition space.

galef_center_10

Photo: arcspace

 

Square in plan, the building is designed to achieve maximum economy and flexibility. The structural frame has only four interior columns per 20,000-square-feet floor, allowing for modifications to interior wall to accommodate varied modes of art making. Daylight functions as a predominant material in all areas of the building.

 

INFORMATION

CITY Los Angeles, California
COUNTRY USA
CONSTRUCTION YEAR 2002
SIZE 40,000 ft2

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER