Haus M

by | 21. Dec 2016

Feature | Residential
Haus_M_Duplex_Architekten_1.jpg

Haus M, by Duplex Architekten, overlooks a green playground space. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Johannes Marburg, Geneva

By Jennifer McMaster

Situated on the outskirts of Zurich, Haus M is a deceptively simple and robust apartment building. Designed by Duplex Architekten, the project provides its residents with a highly liveable, and sociable, apartment model.

Haus M forms one part of Mehr Als Wohnen, a housing co-operative comprised of thirteen discrete apartment buildings. The ambitious vision for the development filters through to Haus M, where Duplex Architekten had a chance to experiment with new means of co-operative living.

Haus_M_Duplex_Architekten_2.jpg

Haus M is composed of a simple, well-proportioned facade. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Johannes Marburg, Geneva

This begins on the ground floor. Across the whole development, the buildings maintain a pattern of ground floor commercial, or cultural, tenancies, and are topped by apartments. Haus M also adopts this model, with its ground floor spaced devoted to a children’s playground and a small school. These functions open out onto public spaces and a common green, keeping in line with the development’s vision to ‘create a part of the city rather than an estate.’

Duplex Architekten’s Haus M – otherwise known as the Housing Community – contains twenty-nine apartments across its six storeys. One side of the building is bordered by rambling gardens, while the other overlooks a more manicured lawn, where children frequently play.

Haus_M_Duplex_Architekten_3.jpg

The balconies of Haus M are consistently animated. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Johannes Marburg, Geneva

As a building mass, Haus M adopts a wedge shape, tapering in plan to meet the quirks of its site. Above this, the building facade is gentle and rhythmic, with balanced window openings and neat Juliet balconies overlooking the common green. The neutrality of this facade becomes a backdrop for the smaller animations of everyday life – blinds lifting up or down, people leaning out over steel balustrades, or pot plants flourishing on a ledge.

Haus_M_Duplex_Architekten_4.jpg

The common staircase criss-crosses a large, light-filled void at the building’s center. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Johannes Marburg, Geneva

Walking inside the building, it immediately opens up into a joyful, light-filled void. A common staircase loops through the space, leading up to each level of apartments. There is a generous amount of space left between the corridors and each apartment’s frontage, lending each unit a space to leave shoes, toys or bikes.

This space, like many across Haus M, celebrates the simple joys and activities of life. It also encourages people to live outside their apartments, and within their community. According to Duplex Architekten, this staircase acts as a ‘common room’ for the development, drawing in daylight and acting as a social space.

Haus_M_Duplex_Architekten_5.jpg

The staircase acts as a social spine for the apartment building. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Johannes Marburg, Geneva

The apartments that ring this large, common space are intentionally small and compact. Inside, the material palette remains plain and calm. Inky floors are matched by concrete ceilings and detailing is kept uncomplicated. Windows and clerestories draw in natural light, which washes down white walls.

Haus_M_Duplex_Architekten_6.jpg

The apartments combine white walls, concrete ceilings and dark floors. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Johannes Marburg, Geneva

The simple rigour of these apartments is further revealed in the building’s construction. Haus M is built from Porotherm clay blocks, a relatively new material which permits single-skin walls in medium-rise construction. Impressively, the building is designed around a block module, meaning that the floor-to-ceiling heights, wall lengths and window dimensions are all exactingly proportioned.

Haus_M_Duplex_Architekten_7.jpg

The rendered facade is built from clay blocks, allowing for single-skin construction. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Johannes Marburg, Geneva

This attention to detail is evident throughout Haus M, and yet the architecture has quickly become a backdrop to the more important act of building a new community. In this way, Duplex Architekten have managed to create a project that is highly successful, and yet quiet and humble in what it provides to its residents.

Haus_M_Duplex_Architekten_8.jpg

The apartments are designed with flexibility, and a variety of family situations, firmly in mind. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Johannes Marburg, Geneva

Haus M is not an architecture of ostentation or extravagance. Instead, it focuses on making a beautiful and robust shell for its occupants. Ultimately, this is what makes this building a joy to visit, and a place where a community is already thriving.

Haus_M_Duplex_Architekten_9.JPG

Mehr Als Wohnen’s site plan. Haus M is located in the north-east corner of the development. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Duplex Architekten

Haus_M_Duplex_Architekten_10.jpg

Elevation, Haus M. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Duplex Architekten

Haus_M_Duplex_Architekten_11.JPG

Ground floor plan, Haus M. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Duplex Architekten

Haus_M_Duplex_Architekten_12.jpg

Typical floor plan, Haus M. Haus M, Duplex Architekten © 2016 Duplex Architekten

INFORMATION

CITY Zürich
COUNTRY Switzerland
ARCHITECT Duplex Architekten

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER