Hong Kong Arts Centre

by | 23. Jul 2012

Extention/ redesign | Feature
hong_kong_arts_centre-1.jpg

Image courtesy EDGE (H.K) Ltd.

 

The program called for Edge Architects to renovate the 700 square meter of floor area in the Atrium space of the Hong Kong Arts Centre.

To redefine this four story leftover space, consisting of of various foyers with access to the different performance spaces, the architects inserted a flexible program that achieved a crossover between bar (leisure), retail facilities (shopping) and exhibition (art) without disturbing the integrity of the multi-level space.

hong_kong_arts_centre-2.jpg

Image courtesy EDGE (H.K) Ltd.

 

The first layer of the renovation was to transform the entire internal wall into a continuous skin covered with metallic paint.

hong_kong_arts_centre-3.jpg

Image courtesy EDGE (H.K) Ltd.

 

A pattern of horizontal metal channels is attached on top of the wall to connect the different parts of the foyer together as well as providing a system to display artwork and to install different accessories such as table top, brochures holders.

To further enhance full flexibility, a series of mobile units are placed throughout the different floors to accommodate the different functional requirements.

hong_kong_arts_centre-4.jpg

Image courtesy EDGE (H.K) Ltd.

 

hong_kong_arts_centre-5.jpg

Image courtesy EDGE (H.K) Ltd.

 

A light box, on the existing stair balustrade, forms a continuous spiral of white light that connect the different functions.

The light box balustrade embraces the existing handrails and becomes a gigantic spiral directory for easy orientation to the performance spaces.

hong_kong_arts_centre-6.jpg

Image courtesy EDGE (H.K) Ltd.

 

The entrances become floating planes made of horizontal aluminium louvres with a plane of yellow light separating it from the wall. Another layer of suspended wires support light fixtures that highlight the existing waffle structure.

hong_kong_arts_centre-7.jpg

Image courtesy EDGE (H.K) Ltd.

 

A layer of movable cantilever target lights located at high level of the wall channels forms another datum specially dedicated to illumination of artworks during exhibitions.

hong_kong_arts_centre-8.jpg

Image courtesy EDGE (H.K) Ltd.

 

hong_kong_arts_centre-9.jpg

Image courtesy EDGE (H.K) Ltd.

 

The passageway from the ground floor to the fourth floor becomes a space for intensified events to take place.

The glossy epoxy floor at all levels give a neutral touch to the Atrium; making the information sandwiched between the channel wall and the light box stand out.

INFORMATION

CITY Hong Kong
COUNTRY China
CONSTRUCTION YEAR 2000

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER