Linked Hybrid

by | 09. Aug 2012

Feature | Hotels | Residential | Sustainable
linked_hybrid_1.jpg

Photo © Iwan Baan

 

The Linked Hybrid complex in Beijing aims to counter the current privatized urban developments in China by creating a twenty-first century porous urban space – inviting and open to the public from every side.

The urban experience of space, through multifaceted spatial layers, makes the Linked Hybrid an “open city within a city.” The project promotes interactive relations and encourages encounters in the public spaces.

linked_hybrid_2.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_3.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_4.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_5.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_6.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_7.jpg

Photo © Iwan Baan

 

The ground level contains micro-urbanisms of small scale shops surrounding the large grey-water recycling pond with water lilies and grasses. In the winter the pool freezes to become an ice-skating rink. On the intermediate level of the lower buildings, public roof gardens offer tranquil green spaces, and at the top of the eight residential towers private roof gardens are connected to the penthouses.

linked_hybrid_8.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_9.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_10.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_11.jpg

Photo © Iwan Baan

 

From the 12th to the 18th floor a multi-functional series of sky bridges with a swimming pool, a fitness room, a café, and a gallery, connects the eight residential towers and the hotel tower, and offers views over the city.

linked_hybrid_12.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_13.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_14.jpg

Photo © Iwan Baan

 

The polychrome of Chinese Buddhist architecture inspires a chromatic dimension. The undersides of the bridges and cantilevered portions are colored membranes that glow with projected nightlight and the window jambs are colored by chance operations, based on the “Book of Changes,” with colors found in ancient temples.
/Steven Holl
linked_hybrid_15.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_16.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_17.jpg

Photo © Iwan Baan

 

The cinematheque is not only a gathering venue but also a visual focus to the area. The cinematheque architecture floats on its reflection in the shallow pond, and projections on its facades indicate films playing within. The first floor of the building, with views over the landscape, is left open to the community.

linked_hybrid_18.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_19.jpg

Photo © Iwan Baan

 

linked_hybrid_20.jpg

Photo © Iwan Baan

 

Geo-thermal wells provide Linked Hybrid with cooling in summer and heating in winter, and make Linked Hybrid one of the largest green residential projects.

Linked Hybrid contains 644 apartments.

linked_hybrid_21.jpg

Photo courtesy Steven Holl ArchitectsAerial View

linked_hybrid_22.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsSite Plan

 

linked_hybrid_23.jpg

Sketch courtesy Steven Holl ArchitectsFloating landscape


linked_hybrid_24.jpg

Sketch courtesy Steven Holl ArchitectsConcept

linked_hybrid_25.jpg

courtesy Steven Holl ArchitectsConcept Sketch

 

linked_hybrid_26.jpg

Sketch courtesy Steven Holl ArchitectsPool Sketch

 

linked_hybrid_27.jpg

Model photo courtesy Steven Holl Architects

 

linked_hybrid_28.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsGround Floor Plan

linked_hybrid_29.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsTypical Floor Plan

 

linked_hybrid_30.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsSection A – A

linked_hybrid_31.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsSection B – B

 

INFORMATION

CITY Beijing
COUNTRY China
CONSTRUCTION YEAR 2009
ARCHITECT Hideki Hirahara
Yenling Chen
Beijing Capital Engineering Architecture Design Co. LTD
Steven Holl
Li Hu
LANDSCAPE ARCHITECT Steven Holl

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER