Los Angeles Museum Of The Holocaust

by | 13. Jul 2012

Cultural | Feature | Parks

holocaust_1.jpg
Photo courtesy Belzberg Architects

The museum emerges from the landscape as a single, curving concrete wall that splits and carves into the ground to form the entry.

The new Los Angeles Museum of the Holocaust (LAMH) is located within a public park, adjacent to the existing Los Angeles Holocaust Memorial. 

The building is submerged into the ground allowing the park’s landscape to continue over the roof of the structure.  Existing park pathways are used as connective elements to integrate the pedestrian flow of the park with the new circulation for museum visitors.

holocaust_2.jpg
Photo © Iwan Baan

holocaust_3.jpg
Photo © Iwan Baan

The pathways are morphed onto the building and appropriated as surface patterning.  The patterning continues above the museum’s galleries, further connecting the park’s landscape and pedestrian paths.

The approach is pervaded by sounds and sights of people in the park. Because the building is partially submerged beneath the grassy, park landscape, entry to the building entails a gradual deterioration of this visual and auditory connection to the park while descending a long ramp.

holocaust_4.jpg
Photo © Iwan Baan

holocaust_5.jpg
Photo © Iwan Baan

Upon entering, visitors experience the culmination of their transition from a playful and unrestrained, public park atmosphere to a series of isolated spaces saturated with photographic archival imagery. 

holocaust_6.jpg
Photo © Iwan Baan

holocaust_7.jpg
Photo © Iwan Baan

holocaust_8.jpg
Photo © Iwan Baan

holocaust_9.jpg
Photo © Iwan Baan

holocaust_10.jpg
Photo © Iwan Baan

The experience of the building is largely dictated by the timeline of a visitor’s passage from point of arrival through to his/her ascension back to park level from the underground exhibit spaces.

Visitors exit the museum by ascending stairs to the level of the black stone pillars, regaining the visual and auditory connection with the park environs.

holocaust_11.jpg
Photo © Iwan Baan

holocaust_12.jpg
Photo © Iwan Baan

holocaust_13.jpg
Photo: arcspace

holocaust_14.jpg
Photo: arcspace

holocaust_15.jpg
Photo: arcspace

By maintaining the material pallet of the park and extending it onto the museum, the hues and textures of concrete and vegetation blend with the existing material palette of Pan Pacific Park.  These simple moves create a distinctive facade for the museum while maintaining the parks topography and landscape. 

Designed and constructed with sustainable systems and materials, the LAMOTH building is on track to receive a LEED Gold Certification from the US Green Building Council.

holocaust_16.jpg
Drawing courtesy Belzberg ArchitectsGallery Level Plan
holocaust_17.jpg
Drawing courtesy Belzberg ArchitectsRoof Plan
holocaust_18.jpg
Drawing courtesy Belzberg ArchitectsAxonomatric

INFORMATION

CITY Los Angeles, California
COUNTRY USA
CONSTRUCTION YEAR 2010

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER