MA: Andalucia’s Museum Of Memory

by | 13. Jul 2012

Cultural | Feature


Photo: Fernando Alda

The MA building is in line with the Central Headquarters of the Caja Granada Savings Bank that Campo Baeza completed in 2001.

The upper floor of the MA, a three-story podium building measuring 60×120 meters, is at the same level as the podium of the main Caja Granada building.

A slim vertical building, the same height and width as the main building of the Caja Granada, gives the illusion of a “Gate to the City.” The dialogue between the two buildings is further accentuated by the use of the same reinforced concrete. Large plasma screens will project images on the facade facing Granada’s main ringway.


Photo: Fernando Alda


Photo: Fernando Alda


Photo: Fernando Alda

The new building, silent in its forms, is resounding in its elements to communicate the messages of the new millennium in which we are already immersed.

We wanted to design “the most beautiful building” for the Museo de al Memoria de Andalucía (Andalusia’s Museum of Memory) in Granada. The MA is a museum designed to transmit the entire history of Andalusia. In Roman times Strabo described the inhabitants of Andalusia as “The most cultivated of the Iberians, who have laws in verse”.

/Spreading The Message by Alberto Campo Baeza


Photo: Fernando Alda


Photo: Fernando Alda

To access the MA you go through the opening in the vertical building, then continue down a wide staircase to the main entrance.


Photo: Fernando Alda


Photo: Fernando Alda


Photo: Fernando Alda

The podium building consists of three floors, access, first floor and garden level, two of them below ground. An elliptical central courtyard, with circular ramps, connects the three levels. The dimensions of the elliptical courtyard were taken from the courtyard of the Palace of Charles the V in the Alhambra.


Photo: Fernando Alda


Photo: Fernando Alda


Photo: Fernando Alda

The main entrance to the building is on the ground floor where the reception, administration, workshop, theater and cafeteria are located. The first floor is for temporary exhibition as well as an independent access to the theater.


Photo: Fernando Alda


Photo: Fernando Alda


Photo: Fernando Alda

The vertical building consists of 10 floors, the third and fourth floor, a double height mezzanine, connects to the ramp and the vertical circulation. A restaurant, with magnificent views, is located on the 8th floor.


Photo Fernando Alda

The MA open “Field,” a large horizontal platform towards the river, serves as a public space for this new area in the city of Granada.


Drawing courtesy Alberto Campo BaezaSketch

Model photo courtesy Alberto Campo BaezaModel

Drawing courtesy Alberto Campo BaezaSite Plan

Drawing courtesy Alberto Campo Baeza
Plan Access Level


Drawing courtesy Alberto Campo Baeza
Plan Garden Level

Drawing courtesy Alberto Campo BaezaFirst Floor Plan

Drawing courtesy Alberto Campo BaezaLongitudinal Section

Drawing courtesy Alberto Campo BaezaCross Section

INFORMATION

CITY Granada
COUNTRY Spain
CONSTRUCTION YEAR 2008

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER