Metzo College

by | 24. Jul 2012

Educational | Feature
metzo_college_1.jpg

Photo courtesy EEA

 

metzo_college_2.jpg

Photo courtesy EEA

A compact building with a strong identity within the landscape. The new Metzo College, replacing three existing school buildings, houses a school for vocational education as well as public sport facilities.

Located in an open green area, the main design objective was to preserve the existing open surroundings as much as possible. This resulted in a compact pyramid shaped building, which integrates into, and respects the surrounding landscape. In addition, the compact building mass also optimises the internal planning and orientation within the building, and it enhances the social aspect of this type of education.

metzo_college_3.jpg

Photo courtesy EEA

The concept comprises a compact volume of 6 storeys with the landscape raised to allow for the main entrance to be located on the third level. This central location optimises the students circulation within the building.

metzo_college_4.jpg

Photo courtesy EEA

 

metzo_college_5.jpg

Photo courtesy EEA

 

metzo_college_6.jpg

Photo courtesy EEA

 

metzo_college_7.jpg

Photo courtesy EEA

From the entrance visitors have access to other public functions such as the restaurant and the gym, located on the lower levels with the entrance beneath the raised landscape.

A large patio, placed above the entrance level, cuts the floor. The placement of the patio, hanging from the roof, allows daylight to enter into the building. It also allows for clear orientation within the building.

metzo_college_8.jpg

Photo courtesy EEA

 

metzo_college_9.jpg

Photo courtesy EEA

On the typical floor plans, open study areas, individual study corners and workstations for teachers are located along the patio. Classrooms are located along the façade of the building. This results in a flexible layout in which real life situations can be simulated.

metzo_college_10.jpg

Photo courtesy EEA

 

The goal was to offer identifiable workspaces for students and teachers and to allow for efficient use of space with a maximum of flexibility.

metzo_college_11.jpg

Drawings courtesy EEA Site Plan

metzo_college_12.jpg

Drawings courtesy EEA Ground Floor Plan

metzo_college_13.jpg

Drawings courtesy EEA

metzo_college_14.jpg

Second Floor Plan Drawings courtesy EEA Fifth Floor Plan

metzo_college_15.jpg

Drawings courtesy EEA Section AA

metzo_college_16.jpg

Drawings courtesy EEA Section BB

The building is inviting on the one hand and provides a sense of security on the other.


INFORMATION

CITY Doetinchem
COUNTRY The Netherlands
CONSTRUCTION YEAR 2006
ARCHITECT EEA
Erick Van Egeraat
Michiel Raaphorst
Rotterdam Structural Engineer ABT-C, Delft

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER