Museum Liaunig

by | 01. Aug 2012

Cultural | Feature

Photo: Lisa Rastl

 

The main body of the Museum Liaunig cuts through a densely wooded, steep-sided embankment, projecting out on both ends, with only a small part of the outstretched building visible. Rather than removing the soil, excavated ground is used to remodel the site.

At one end the building cantilevers thirty meters out over the steep site, making it clearly visible to approaching visitors.

At the opposite end there is an unparalleled view of the landscape and the river Drau, seventy meters below.

Photo: Lisa Rastl

 

Photo: Lisa Rastl

 

The museum entrance zone is orientated toward both the center of Neuhaus and the nearby historical castle, owned by the museum’s patron.

Photo: Lisa Rastl

 

The substantial viewing storage depot is one of the main areas of the museum. Stretching the entire length of the gently sloping approach to the main exhibition hall, visitors are accompanied by this “wine cellar of art.” This underground volume offers the possibility to organize a variety of exhibitions by virtue of flexible screens and lighting arrangements.

Photo: Lisa Rastl

 

The core of the building is a 160 meter long exhibition hall covered by a curved translucent skin, that lets in daylight.

Photo: Lisa Rastl

 

Photo: Lisa Rastl

 

Photo: Lisa Rastl

 

The 13 meter wide, 7 meter tall hall, with protected terraces at each end, is organized with mobile exhibition panels.

Photo: Lisa Rastl

 

Photo: Lisa Rastl

 

Photo: Lisa Rastl

 

Photo: Lisa Rastl

 

The graphic collection is located in a cone shaped room adjacent the ramped entrance. The gold collection is a separate chamber connected by a small corridor.

Set into the hill the building benefits from the temperate environment. A geothermal heat pump utilizes the constant ground temperature. Daylight substitutes artificial light as much as possible. Industrial materials like concrete, glass and sheet metal dominate the visible portion of the building.

Drawing courtesy querkraft architektenSite Plan

 

Drawing courtesy querkraft architektenPlan

 

Drawing courtesy querkraft architektenLongitudinal Section

 

INFORMATION

CITY Carinthia
COUNTRY Austria
CONSTRUCTION YEAR 2008
ARCHITECT Erwin St├Ąttner

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER