Nelson-Atkins Museum Of Art

by | 09. Aug 2012

Cultural | Feature
1-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

The addition to the Nelson-Atkins Museum of Art runs along the eastern edge of the museum campus and provides a counterpoint to the original 1933 Beaux-Arts building.

The new museum, five distinct levels of expansive, light-filled galleries, will open to the public on June 9th, increasing the museum space by more than 70 percent.

2-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

Facing the new entrance plaza and reflecting pool, designed in collaboration with Walter de Maria. the new bright and transparent glass lobby invites the public into the experiences of the Nelson-Atkins Museum. At night the glowing glass of the new lobby provides an inviting transparency announcing events and activities.

3-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

The idea of complimentary contrast, the Stone and the Feather, drove our design for the addition to the classical stone temple and surrounding landscape. The addition is not an object: we envisioned a new paradigm fusing landscape and architecture. In contrast to the stone building, the new lightweight architecture of glass lenses is scattered about the landscape framing sculpture gardens.
/Steven Holl
4-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

Holl and Chris McVoy refer to the five volumes as “lenses” because of the way they bring light into the galleries and subtly reshape one’s views of the space. The volume’s forms were driven in part by the idea of a parallax view, or the apparent displacement of an object caused by a change in the position from which it is viewed.

For example, the lens containing the lobby and the library begins on axis with the original museum, and then shifts slightly to lead one back towards the other new volumes.

5-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

The five lenses emerge from the ground and create a dynamic interaction between architecture and landscape, inside and outside, translucence and opacity, tranquility and energy. The lenses’ multiple layers of translucent glass gather, diffuse and refract light, at times materializing light like blocks of ice. During the day the lenses inject varying qualities of light into the galleries, while at night the sculpture garden glows with their internal light. A court dedicated to the Museum’s significant holdings of Isamu Noguchi sculptures.

6-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

7-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

The sculpture garden continues up and over the gallery roofs, and provides sustainable green roofs to achieve high insulation and control storm water. The “meandering path” threaded between the lenses in the Sculpture Park has its sinuous complement in the open flow through the continuous level of galleries below.

8-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

The new parking garage lit by special lenses in the bottom of the reflecting pool, is generously scaled for a direct entry into the new lobby.

9-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

The galleries, organized in sequence to support the progression of the collections, gradually step down into the Park, and are punctuated by views into the landscape. As visitors move through the new addition, they will experience a flow between light, art, architecture and landscape.

10-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

11-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

12-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

13-nelson_atkins.jpg

Photo: Andy Ryan

 

The movement of the body as it crosses through overlapping perspectives, through the landscape and the free movement threaded between the light gathering lenses of the new addition are the elemental connections between ourselves and architecture.
/Steven Holl
14-nelson_atkins.jpg

Image courtesy Steven Holl ArchitectsWatercolor concept sketch

 

15-nelson_atkins.jpg

Image courtesy Steven Holl ArchitectsWaltercolor gallery sketch

 

16-nelson_atkins.jpg

Image courtesy Steven Holl ArchitectsModel

17-nelson_atkins.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsSite Plan

 

18-nelson_atkins.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsAxonometric Plan

 

19-nelson_atkins.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsGround Floor Plan

20-nelson_atkins.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsFirst Floor Plan

21-nelson_atkins.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsLongitudinal Section

22-nelson_atkins.jpg

Drawing courtesy Steven Holl ArchitectsCross Section

 

INFORMATION

CITY Kansas City, Missouri
COUNTRY USA
CONSTRUCTION YEAR 2007
ARCHITECT Berkebile Nelson Immenschuh McDowell Architects (BNIM)
Steven Holl
Chris McVoy
Martin Cox
Richard Tobias
LANDSCAPE ARCHITECT Gould Evans

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER