Netbureau Araneum Headquarters

by | 21. Aug 2012

Extention/ redesign | Feature
netbureau_1.jpg

Photo: arcspace

 

With its distinct architecture and location Building 90, a former U-boat assembly-plant, contributes to the preservation of the unique atmosphere on Holmen.  

The design of the new headquarters for a multimedia business involved the conversion of the U-boat assembly plant, built during the first half of the 20th century, and the addition of two smaller connecting buildings. The concept behind  the design was to create flexible open workstations, respecting individual needs, and promote communication between co-workers.

netbureau_2.jpg

Photo: arcspace

 

Lund used the symmetry of the old E-shaped building, arranged around a central staircase tower, as a contrast to the design of the new additions. Both additions  are modern interpretations of the industrial architecture with their glass and steel facades. The Main Entrance and Canteen are located in the new buildings that both have  roof terraces.

netbureau_3.jpg

Photo: arcspace

 

netbureau_4.jpg

Photo: arcspace

 

The building is entered  from a new waterfront Plaza paved with pale colored asphalt.  In the conversion of the interior Lund has kept the  feeling of the former U-boat plant  by exposing heavy details and using industrial materials.

netbureau_5.jpg

Photo: arcspace

 

netbureau_6.jpg

Photo: arcspace

 

To preserve the experience of the tremendous volume of the assembly-hall the two new floors, constructed at a shipyard, are designed as hanging decks and literally slid into place. To emphasize the “hanging deck” feeling, and the 14 meter ceiling height, open spaces are left between the floors and the exterior walls. The former canal that extended into the space has been filled with concrete.

netbureau_7.jpg

Photo: arcspace

 

netbureau_8.jpg

Photo: arcspace

 

The Traverse Crane, that was built to lift over 20 metric ton, has been preserved and renovated with all of its characteristic elements.

netbureau_9.jpg

Photo: arcspace

 

netbureau_10.jpg

Photo: arcspace

 

Flexible and mobile partitions will be used, between  the workstations, elevators and staircases, on the two new decks and the ground floor. The wood and linoleum floors,  steel ceiling and staircases, reflect  the history of Building 90 and Holmen.

netbureau_11.jpg

Model photo courtesy Søren Robert Lund Architects

netbureau_12.jpg

Drawing courtesy Søren Robert Lund ArchitectsWest facade

netbureau_13.jpg

Drawing courtesy Søren Robert Lund ArchitectsLongitudinal Section

netbureau_14.jpg

Drawing courtesy Søren Robert Lund ArchitectsCross Section

 

INFORMATION

CITY Copenhagen
COUNTRY Denmark
CONSTRUCTION YEAR 2002
ARCHITECT Søren Robert Lund Architects

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER