Novartis Building

by | 24. Jul 2012

Feature | Offices | Sustainable
novartis_1.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

The Novartis building by Gehry Partners is part of the Masterplan for Novartis, designed by Vittorio Magnano Lampugnani, that will transform the St. Johann site, its headquarters in Basel, from an industrial complex to a campus of innovation, knowledge and encounter.

The new campus will offer Novartis employees and visitors an environment for intensive levels of communication and work, which is ultra-modern, very functional, and aesthetically pleasing.

novartis_2.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_3.jpg

Photo © Thomas Mayer

The Gehry building occupies a central location with the Campus Green and the Novartis Headquarters located to the south of the building.

The concept of openness, spaces flowing together, played a major factor in the design. The public areas, a restaurant and café, are located on the ground floor, which opens to the Campus Green. The Human Resources Departments occupy the five upper levels with a number of small public areas to encourage people to meet spontaneously for coffee or to hold informal meetings.

novartis_4.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_5.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_6.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_7.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_8.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_9.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_10.jpg

Photo © Thomas Mayer

Below ground is the Learning Factory for all campus employees, and a 600-seat auditorium with a glass ceiling and skylight connecting it to the Campus Green above. The auditorium can be divided into two separate rooms to hold simultaneous functions.

novartis_11.jpg

Photo © Thomas Mayer

A central atrium unites the building sections and reinforces visibility by allowing natural light to flow from the roof through all office floors and down to the underground levels where the auditorium lobby is located. The concept of openness and transparency is reinforced by the use of glass in the building’s exterior design.

novartis_12.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_13.jpg

Photo © Thomas Mayer

The large sail-like shades inside reduce solar gain and glare and operable windows and large sliding glass doors on the ground floor encourage natural ventilation on warm summer days.

novartis_14.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_15.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_16.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_17.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

novartis_18.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

The development of the architecture and the materials used exemplifies Novartis’s commitment to the environment. To reduce direct solar heat gain the glass facades are coated with ceramic frits and the glass roof panels contain photovoltaic cells that generate the energy necessary to power artificial lighting for the building.

The long-term Masterplan by Vittorio Lampugnani includes not only architecture and landscaping but also functional, traffic-planning, and cultural considerations. The conversion will proceed in stages with the replacement of obsolete buildings taking place on a step by step basis. Other buildings on the campus are also by international architects. The campus landscape architects are Peter Walker and Günther Vogt Landscape Architects.

The 20 hectares site will eventually house a staff of 10,000 in the areas of Group Services, Pharmaceuticals, Research & Development, Marketing and Administration. The Novartis campus will be a pioneer of the high performance workplace.

novartis_19.jpg

Model photo courtesy Gehry Partners, LLP

 

novartis_20.jpg

Model photo courtesy Gehry Partners, LLP

 

novartis_21.jpg

Photo courtesy Gehry Partners, LLP

novartis_22.jpg

Novartis work space at Gehry Partners Drawing courtesy Gehry Partners, LLP Ground Floor Plan

novartis_23.jpg

Drawing courtesy Gehry Partners, LLP

novartis_24.jpg

Level One Plan Drawing courtesy Gehry Partners, LLP Typical Office Floor Plan

novartis_25.jpg

Drawing courtesy Gehry Partners, LLP Auditorium Plan

novartis_26.jpg

Drawing courtesy Gehry Partners, LLP Section

novartis_27.jpg

Drawing courtesy Gehry Partners, LLP Section



INFORMATION

CITY Basel
COUNTRY Switzerland
CONSTRUCTION YEAR 2009
ARCHITECT Gehry Partners, LLP
Kamran Ardalan
Herwig Baumgartner
Arcoplan / Nissen & Wentzlaff

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER