OCT Clubhouse

by | 18. Oct 2012

Feature | Public/ leisure

Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe

The OCT Clubhouse is sited on a prominent island in the middle of the OCT harbor lake.

The geometry of the Clubhouse follows a precise focal point from which “layers” of distinct spaces radiate and terminate in a sweeping curve that is seen from the Cultural and Entertainment Center across the water.

Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe

Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe

The firm’s guiding principles of metal panel and mastery of natural light define the building. The shift of natural light throughout the day animates the interior of the clubhouse revealing different spaces and the crisp surfaces. The dramatic planes and natural light shape the space, mark the passage of time and the presence of the sky.

Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe

Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe

 

The OCT Clubhouse reflects a unique design while the architectural massing, the subtle folds and the modulated proportions are evocative of the firm’s guiding principles.
/Some name, Somewhere

At the south end of the island, linked to the Clubhouse by an outdoor pathway and garden, is the structure that houses the Indoor Pool and Fitness Center. The simple geometry of the Fitness Center contrasts with the adjacent Clubhouse in scale and form, providing a balance with the extroverted outline of the Clubhouse and stimulating the dialogue between the two structures.

Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe

The meandering paths through the gardens of the Clubhouse evoke a strong sense of the Chinese landscape philosophy. Various vistas, textures, flowers and settings offer an opportunity for solitude, as well as platforms to admire the surrounding views of the water and the harbor entertainment complexes beyond.

The new Shenzhen Clubhouse will provide guests and members with a restaurant, private dining suites, a multi-purpose area, as well as recreational facilities, a fitness center and a small exhibition gallery.


Drawing courtesy Richard Meier & Partners
Site Plan


Drawing courtesy Richard Meier & Partners
Ground Floor Plan


Drawing courtesy Richard Meier & Partners
Longitudinal Section

INFORMATION

CITYShenzhen
COUNTRYChina

CLIENT

CONTRACTOR