Punta Della Dogana

by | 08. Aug 2012

Cultural | Extention/ redesign | Feature
punta_della_dogana_1.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

A dialogue between old and new elements, a link between the history of the building, its present and its future.

The location of the new home for the Francois Pinault Collection, the Punta della Dogana, is one of the most prominent places in Venice, the merging point of the Grand Canal and the Giudecca Canal, meters away from the memorial church of santa Maria della Salute.

In the days when Venice was a major commercial center, the Dogana da Mar, the Customs House of Venice, built by Benoni about 1677, controlled access to the Grand Canal and the San Marco docks.

punta_della_dogana_2.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_3.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

On top of the gateway is a golden ball, with a weather vane, representing Fortune.
Prominently situated outdoors on the very tip of the Punta della Dogana is an eight foot tall sculpture by Charles Ray, Boy with Frog, which has already become a signpost for Venice’s newest contemporary art space.

punta_della_dogana_4.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_5.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_6.jpg

Sketch © Palazzo Grassi SpA, Rendering TAAA.

Tadao Ando drew up his plans for the new centre quickly. In effect, if one looks at his drawings one sees that, from the first, the broad outlines of the project were clear in his mind. The characteristic layout of the former warehouses was to be maintained.

The original structural volume creates a triangle, a direct reference to the shape of the tip of the island of Dorsoduro, while the interiors are divided into long rectangles, with a series of parallel walls.

The existing structure was restored to its base construction, with centuries of partitions, passageways, and other additions eliminated. The exterior perimeter walls are still in the original red brick, restored with the traditional “scuci cuci” technique, so they look imperfect and raw.

The 20 glazed water gates, each topped by an arched window, were replaced.
The new galleries follow the arrangement of the original bays. The original wood ceiling beams are restored to perfection, adding occasional skylights to let in daylight. In addition, high semi-circular steel windows let in light and offer framed views of the Grand Canal and the Giudecca island.

punta_della_dogana_7.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_8.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_9.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_10.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

Almost dead-center of the triangular floor plan Ando created a new space, filled with daylight, in his signature polished concrete. This axial point, through which run all the routes within the structure, forms a cube, rising vertically within the volume of the building.

punta_della_dogana_11.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_12.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

There is no attempt to disguise the new partition walls, stairs, walkways and service facilities within the old body of the structure. Instead, there is a continual play of juxtaposition – almost as if Ando’s intention were to insert within the ancient building new volumes and levels that seem to mark out the stratifications added over time, organizing them into a veritable spectacle of the structure’s own history.

punta_della_dogana_13.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_14.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_15.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_16.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_17.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_18.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_19.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

Finally, Ando had the idea of creating gates for the water entrances that are explicit quotations of the wonderful gate that Carlo Scarpa designed in 1956. The design of these new doors and windows, though very modern, effectively employed Venetian traditional craft.

punta_della_dogana_20.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_21.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

punta_della_dogana_22.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

Tadao Ando has thus succeeded in establishing a dialogue between old and new elements, creating a link between the history of the building, its present and its future.

punta_della_dogana_23.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

This building has been floating on the water since the 15th century, and my intention is to see it float into the future; it is a very old building and it was very difficult to study its history so as to preserve its original structure and innovate toward the future. I will use a 20th century material, reinforced concrete, fitting it into this historic structure.
/Tadao Ando when presenting the project in 2007
punta_della_dogana_24.jpg

Drawing © Palazzo Grassi SpA, Rendering TAAA.

punta_della_dogana_25.jpg

Drawing © Palazzo Grassi SpA, Rendering TAAA

punta_della_dogana_26.jpg

Model photo © Palazzo Grassi SpA, Rendering TAAA.

 

punta_della_dogana_27.jpg

Drawing © Palazzo Grassi SpA, Rendering TAAA

 

INFORMATION

CITY Venice
COUNTRY Italy
CONSTRUCTION YEAR 209
ARCHITECT Tadao Ando

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER