Seoul National University Museum

by | 31. Jul 2012

Cultural | Feature
seoul_national_university_museum_1.jpg

Photo: Chuck Choi

 

The design for the Seoul National University Museum is driven by the relationship of the campus to the community and serve as a link between them.

seoul_national_university_museum_2.jpg

Photo: Chuck Choi

This linkage is the defining operation behind the project’s morphology. The operation is a slice through the maximum building envelope and establishes a pedestrian connection between the community and the campus.

seoul_national_university_museum_3.jpg

Photo: Chuck Choi

 

seoul_national_university_museum_4.jpg

Photo: Chuck Choi

The hovering mass generated by this slice is modulated by the circulation path and site topography. This mass is a cantilevered structural steel shell bearing on a concrete core.

seoul_national_university_museum_5.jpg

Photo: Chuck Choi

 

seoul_national_university_museum_6.jpg

Photo: Chuck Choi

Circulation through the building is a continuation of the defining slice, internally the path bifurcate and spirals inward. As one enters the building the circulation affords connections to the different programs.

seoul_national_university_museum_7.jpg

Photo: Chuck Choi

There are four basic program areas: Exhibition, Educational, Library and Operations. The educational spaces, the lecture hall and auditorium, benefit from the slope formed by the slice, and internally accommodate ramped seating.

seoul_national_university_museum_8.jpg

Photo: Chuck Choi

 

The library inhabits the center and structural core of the building. Peripheral and central circulation paths create two spiraling loops, which allow program contiguity in the building.

seoul_national_university_museum_9.jpg

Photo: Chuck Choi

The exhibition space, located at the top, is designed for expansion by allowing its invasion of the educational spaces. This invasion and resultant multi use of the educational spaces for exhibition purposes are articulated by a ramped circulation path and in materiality.

seoul_national_university_museum_10.jpg

Photo: Chuck Choi

 

seoul_national_university_museum_11.jpg

Photo: Chuck Choi

The monolithic volume is strategically punctuated towards specific site views, consequently exposing moments of its structural framework.

seoul_national_university_museum_12.jpg

Photo: Chuck Choi

 

seoul_national_university_museum_13.jpg

Drawing courtesy OMAConcept Diagram

seoul_national_university_museum_14.jpg

Model photo courtesy OMA

The building is further defined by a selection of finishes and materials, which articulate its compositional elements and functional requirements.

seoul_national_university_museum_15.jpg

Model photo courtesy OMAProgram

 

seoul_national_university_museum_16.jpg

Drawing courtesy OMA

seoul_national_university_museum_17.jpg

Drawing courtesy OMASection

seoul_national_university_museum_18.jpg

Drawing courtesy OMAEntrance Level Plan

seoul_national_university_museum_19.jpg

Drawing courtesy OMALecture Level Plan

seoul_national_university_museum_20.jpg

Drawing courtesy OMAExhibition Level Plan

 

INFORMATION

CITY Seoul
COUNTRY South Korea
CONSTRUCTION YEAR 2005
ARCHITECT Samoo Architects & Engineers

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER