Shiseikan

by | 26. Jul 2012

Educational | Feature
Shiseikan_1.jpg

Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

 

Our principle for the design of art schools was that the architecture must lift up the students’ spirits. Nowadays, we see lots of dry, dispiriting school buildings perhaps because there were requests for the buildings that are easy for maintenance. In order to counter such tendency, the new building for Kyoto University of Art and Design had to show something new.
/ Kengo Kuma

However, the project turned out to be extremely difficult for the architects. The first challenge was its site, which was almost a cliff. To build a big-scale building in this environment seemed technically impossible. The architecture came into being with the suggestion from the structural engineer, Norihide Imamura, that the 67-strong earth anchors would link the cliff and the building.

Beause the new building stands at the core of all campus activities, it had to be a place to smoothen the flow of various logistics in and around. Rather than designing a new solid object Kuma’s concept was that the architecture itself could be made flexible to play different roles, such as a bridge, slope or a hole.

Shiseikan_2.jpg

Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

 

Shiseikan_3.jpg

Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

 

Shiseikan_4.jpg

Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

 

Shiseikan_5.jpg

Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

 

Shiseikan_6.jpg

Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

 

Shiseikan_7.jpg

Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

 

The same approach was applied for the facade. The neighboring building, Ningenkan, was a massive stone-clad building. Had the architects repeated the same pattern for Shiseikan, the impact of of the neighbor’s colonnade would have been ruined.

So while avoiding colonnades, Kuma attempted to preserve the force and coarseness of the stone. Triple-stacking of pure granite to the south responded well to the colonnade of Ningenkan, and the stone pillars to the west, with the passages in between, became visually effective.

Strong enough to be the symbol of the university, yet delicate as if it could naturally fuse into its landscape, designated as a scenic preservation area.

Shiseikan_8.jpg

Photo courtesy Kengo Kuma & Associates

 

Students tend to vacillate between opting for “heaviness” or “lightness” in architecture. We wanted to encourage them by taking the third way. In this way, we abandoned the style of “wholeness” of classical architecture by proposing a design that thoroughly “compromises” with our neighboring environment.
/ Kengo Kuma
Shiseikan_9.jpg

Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesSite Plan

Shiseikan_10.jpg

Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesGround Floor Plan

Shiseikan_11.jpg

Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesSecond Floor Plan

Shiseikan_12.jpg

Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesThird Floor Plan

Shiseikan_13.jpg

Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesFourth Floor Plan

Shiseikan_14.jpg

Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesRoof Level Plan

Shiseikan_15.jpg

Drawing courtesy Kengo Kuma & AssociatesLongitudinal Section

 

INFORMATION

CITY Kyoto
COUNTRY Japan
CONSTRUCTION YEAR 2008

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER