Southport Broadwater Parklands

by | 10. Aug 2012

Cultural | Feature | Sustainable
southport_1.jpg

Photo courtesy Whitearchitecture Pier Pavilion

 

southport_2.jpg

Photo courtesy Whitearchitecture Pier Pavilion

southport_3.jpg

Photo courtesy Whitearchitecture Outdoor stage

southport_4.jpg

Photo courtesy Whitearchitecture Outdoor stage

southport_5.jpg

Photo courtesy Whitearchitecture Amenities Building

southport_6.jpg

Photo courtesy Whitearchitecture

southport_7.jpg

Photo courtesy Whitearchitecture Pier Shelter

southport_8.jpg

Photo courtesy Whitearchitecture Pier Pavilion

Southport_9.jpg

Photo courtesy Whitearchitecture Pier Pavilion

The recently completed Southport Broadwater Parklands, a world class civic space, will play host to major sporting and cultural events.

Located on a brownfield site the Parklands offers a variety of activities to take place bringing renewed life to this area of Southport. Creating a robust response to the everyday functional workings of a civic space, the Parklands features a series of integrated and contemporary sustainable buildings: the Pier Pavilion, which houses a display gallery and visitor centre, the Outdoor stage, the Southport Pier, the Amenities Building and the BBQ Pavilions.

The architecture is inspired by the surrounding boats and sails and is created by the fracturing of pure geometric shapes. The white perforated skin that wraps the buildings on all sides includes integrated feature lighting within the facade to ensure that the structures glow throughout the night acting as a beacon for the parkland.

Pathways are located over, through and around the buildings shaping the way in which the spaces are arranged. Along these paths, opportunities are created for resting and viewing with dedicated seating offering framed views of the surrounding Broadwater and Surfers Paradise skyline.

The Pier Pavilion building’s dual skin screening facade treatment shades the internal spaces from direct sunlight, minimizing thermal mass radiation, and the integration of green roof areas provide significant insulation of ground floor internal spaces. A large skylight ensures the office and gallery spaces are bathed in natural light and all internal partitions and services have been laid out flexibly to ensure future adaptability as the park evolves and possible retail and commercial uses become a reality.

The importance of large public events within the site has influenced the design of the structures with a reinforcement of the “processional” nature of major events and the accommodation of spectators being major factors in the way the layout of the buildings has been conceived.

The site’s numerous environmental initiatives include a state of the art stormwater management, urban wetland and water polishing system, solar cells for energy efficiency and recycling of many materials on site. This attention to detail has set a new environmental benchmark for parkland development in Queensland.

We are very pleased with the way the Parklands fits within the urban fabric of Southport and are confident that this space will provide the perfect setting for the community to enjoy a host of public and sporting events.
/Simon White, Whitearchitecture

 

INFORMATION

CITY Southport
COUNTRY Australia

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER