Stratford DLR Station

by | 18. Jul 2012

Feature | Infrastructure/ transportation

stratford_1.jpg
Photo courtesy SMC Alsop

With its sculpted steel canopy supported by cantilevered columns, considered use of lighting and bold color, the new Stratford DLR Station provides a distinctive, efficient and attractive replacement for its highly congested and restricted forerunner on the same site.

The new landmark terminus caters for significantly increased capacity and planned 3 car train operations. Making space for the 2012 Olympics, the new station is the first piece in the jigsaw of a wider East London masterplan.

stratford_2.jpg
Photo courtesy SMC Alsop

As the existing four-meter wide single-terminating DLR station platform at Stratford was incapable of expanding physically to meet continuing passenger growth, the design team was briefed to develop a completely new station with a corresponding new track alignment, that would meet DLR’s requirements for additional passenger capacity, improved train frequencies as well as longer platforms for future three car train operations.
 
stratford_3.jpg
Photo courtesy SMC Alsop

Entry to the new DLR station, from the street, is via the existing main entrance, and the lifts, escalators and stairs linking the existing Mezzanine and Concourse. Beyond the western end of the new platforms, the triangulated steel platform canopy gradually folds to form an enclosed bridge that links to a shallow ramp leading down to the existing external balcony of the Stratford Regional Station Mezzanine.  The seamless transition is achieved by means of 23 meter long steel trusses incorporated into the sidewalls of the bridge.
 
stratford_4.jpg
Photo courtesy SMC Alsop

stratford_5.jpg
Photo courtesy SMC Alsop

stratford_6.jpg
Photo courtesy SMC Alsop

The second platform and a new footbridge at the Stratford Docklands Light Railway (DLR) station in East London has been successfully open to passengers since the end of 2007.
stratford_7.jpg
Drawing courtesy SMC AlsopExploded Axonometricstratford_8.jpg
Drawing courtesy SMC AlsopLongitudinal Sections
stratford_9.jpg
Drawing courtesy SMC AlsopCross Sections

INFORMATION

CITY London
COUNTRY United Kingdom
CONSTRUCTION YEAR 2007
ARCHITECT Paul Shakespeare

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER