Tea House On Bunker

by | 09. Aug 2012

Extention/ redesign | Feature
1_bunker.jpg

Photo: Christian Richters

 

The stainless steel addition appears to have grown out of the still visible concrete facades of the bunker.

The original bunker, situated in a classic Dutch polder landscape, is part of an intricate water management system that enabled the inundation of land in case of attack. The project involved the renovation and a new addition to the historical, derelict building.

2_bunker.jpg

Photo: Christian Richters

3_bunker.jpg

Photo: Christian Richters

The new addition, surrounded by stables and polo fields, is intended as a large space with facilities to support a meeting space or business retreat.

The existing 1936 bunker remains intact except where the new structure connects to a portion of the concrete roof, like an umbrella that can be removed without damaging or permanently influencing the historic structure.

4_bunker.jpg

Photo: Christian Richters

5_bunker.jpg

Photo: Christian Richters

6_bunker.jpg

Photo: Christian Richters

7_bunker.jpg

Photo: Christian Richters

8_bunker.jpg

Photo: Christian Richters

Entrance to the building is between the facade of the existing bunker, which remains uncovered, and the stainless steel facade of the new the addition.

The seamless, stainless steel addition appears to have grown out of the still visible concrete facades of the bunker, cantilevering out towards the sports fields with its large single window.

Steel structures, within its two main walls, function as one story high beams. The beams are balanced off center on two columns that land directly in front of the existing bunker.

9_bunker.jpg

Drawing courtesy UNStudio

10_bunker.jpg

Model photo courtesy UNStudio

11_bunker.jpg

Model photo courtesy UNStudio

12_bunker.jpg

Model photo courtesy UNStudio

13_bunker.jpg

Drawing courtesy UNStudioSite Plan

14_bunker.jpg

Drawing courtesy UNStudioGround Level Plan

15_bunker.jpg

Drawing courtesy UNStudioFirst Floor Plan

Stability is achieved by using the massive concrete shell of the bunker as a counterweight, offsetting the forces of the cantilevering extension by connecting it with the two beams.

INFORMATION

CITY Vreeland
COUNTRY The Netherlands
CONSTRUCTION YEAR 2006

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER