Teatro Thalia

by | 06. Mar 2016

Cultural | Feature

ThaliaFinalLR_ext03.jpg
The restored theatre front is backed by new volumes containing its interior functions. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 DMF

By Henry Stephens

Designed by Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos, the newest iteration of Lisbon’s centuries-old Teatro Thalia successfully marries the restoration of a complex history with a careful articulation of the theatre type.

Currently situated next to the Lisbon Zoo, Teatro Thalia has experienced a convoluted history spanning almost 200 years. Built in 1825 as a small theatre salon, Teatro Thalia was rebuilt and restored by the bacchanalian Count Farrobo in 1842 as a theatre exclusively for satire. Known for its wild parties and luxurious interiors, illuminated by gas lamps well before the rest of Lisbon, Teatro Thalia enjoyed a short life before falling victim to fire in 1862. The remains stood for over 150 years before a study from the Portuguese Ministry of Education and Science commissioned a study to reconvert the Thalia Theatre into a modern, multipurpose space.

ThaliaRuinsLR_02.jpg
The entrance to the theatre under construction. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 DMF

ThaliaFinalLR_ext11.jpg
The entrance to the theatre, showing the restored peristyle. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 DMF

ThaliaFrontElevation.jpg
Elevation. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos

A challenge taken on by two offices, not to mention two generations of Portuguese architects, writing the next chapter in Teatro Thalia’s history was no easy feat. First, as a gesture honoring the theatre’s storied past, the peristyle guarding the entrance was restored. With glazed doors, inside the original arches, the original Latin text carefully projected outwards from the frieze in delicate metal script, and roof tiles re-cast in a prized local limestone, the entrance to the theatre has a sharp, almost surreal quality.

ThaliaFinalLR_int01.jpg
Entrance Foyer. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 DMF

The entrance foyer continues the restoration of classical elements already present in the peristyle. Articulated in tall, neo-classical proportions, the foyer is marked by sparse decor – a fluted styrofoam frieze leads to a clerestory window which brings light into the space. The only visible details are the painted polycarbonate handrails, a marked contrast to what comes next.

ThaliaPlan.jpg
Plan. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos

ThaliaSection.jpg
Section. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos

ThaliaFinalLR_int11.jpg
Architecture as palimpsest – the theatre wears the marks of its previous iteration. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 DMF

After being lost to fire, the remainder of Teatro Thalia’s external walls have been carefully, but indirectly resuscitated in monolithic in-situ concrete. With only scraps of a structural skeleton to work with, the architects chose to graft a new structural skin to the old walls of the theatre. The remaining structural elements were embedded into this new concrete cast, which in turn obliterated the remaining non-structural elements. In this sense, the concrete shell now forming the Theatre’s exterior also functions as a negative cast, forever preserving its interior. Here every blemish, detail, and material texture is forever embedded into the palimpsest of the theatre’s internal skin.

ThaliaRuinsLR_04.jpg
The main stage before restoration. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 DMF

ThaliaFinalLR_int05.jpg
The main stage. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 DMF

Within the theatre, the apparatus usually supporting stage activities stands apart from the stage itself. Articulated in structural steel, the fixture supporting light and sound hovers over the indeterminate ground of the stage, barely touching the walls whaich support it.

ThaliaFinalLR_ext05.jpg
External volumes at the back of the theatre. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 DMF

ThaliaFinalLR_ext04.jpg
Exterior cladding in monolithic concrete is sprayed with a corrosive finish. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 DMF

ThaliaElevation.jpg
Elevation. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos

In marked contrast to the Teatro Thalia’s interior, the external volumes are a reductive representation of elements from which the building was originally formed. Finished in monolithic concrete as a series of pure volumes encasing the theatre’s internal functions, the exterior has been sprayed with a corrosive solution to create an instantaneous patina. The new urban edge of the Theatre connecting to the foyer is articulated in one-way mirror glass. Here, pedestrians are unknowingly cast as actors on a stage which only the theatre’s audience can see.

ThaliaFinalLR_ext09.jpg
The mirrored walkway connects the theatre to the street. Teatro Thalia, Gonçalo Byrne Arquitectos and Barbes Lopes Arquitectos © 2008 DMF

Restoring a building with such a storied history requires a precise touch – the architect must develop a toolkit equal parts archaeologist and plastic surgeon. Working both outside-in, and inside-out, two generations of Portuguese architects have successfully formed an architecture which can give representation to the next chapter of Teatro Thalia’s history.

INFORMATION

CITYLisbon
COUNTRYPortugal
ARCHITECTGonçalo Byrne Architects
Barbas Lopes Architects

CLIENT

CONTRACTOR