The Royal Theater

by | 26. Jul 2012

Cultural | Feature
royal_theater_1.jpg

Photo: arcspace

 

The new Royal Theater is situated on the waterfront in the center of Copenhagen, across from the Opera House.

royal_theater_2.jpg

Photo: arcspace

The building complex consists of three compositional elements: the foyer, a broad “sidewalk” floating on thin columns over the water, the auditorium and stage tower, and the service area, placed in an expansive and unifying roof level, clad in glass. These three elements form a charged, geometric composition that completes the surrounding urban structure and opens the city to the harbor.

royal_theater_3.jpg

Photo: arcspace

 

royal_theater_4.jpg

Photo: arcspace

 

royal_theater_5.jpg

Photo: Jens Lindhe

The buildings placement and square plan compliments the neighboring building blocks, extending the long promenade that runs along the Copenhagen waterfront. Illuminated by night the theater has a radiant, welcoming waterfront presence.

royal_theater_6.jpg

Photo: Jens Lindhe

 

royal_theater_7.jpg

Photo: arcspace

One of the primary architectural element is the floating foyer and “sidewalk.”
The foyer, spanning the entire length of the building, opens to the oak promenade via sliding glass doors, inviting the public into the building.

royal_theater_8.jpg

Photo: arcspace

 

royal_theater_9.jpg

Photo: arcspace

Planned as a public room the airy nine meter tall foyer is dominated by protruding balconies and wide stairs leading to the different levels. The café at one end of the foyer can expand to the promenade deck during the summer months.

royal_theater_10.jpg

Photo: arcspace

 

royal_theater_11.jpg

Photo: arcspace

 

royal_theater_12.jpg

Photo: arcspace

 

royal_theater_13.jpg

Photo: arcspace

Apart from the the extensive transparent glass facade daylight enters the center of the building through long slits in the roof.

royal_theater_14.jpg

Photo: arcspace

 

royal_theater_15.jpg

Photo: arcspace

 

royal_theater_16.jpg

Photo: arcspace

The top level is supported by massive trusses, silhouetted behind glass walls of different green colors. This floor houses the “light” functions; wardrobes, administrative offices, canteen and rehearsal rooms.

royal_theater_17.jpg

Photo: arcspace

The “heavy” functions, the stages, are housed behind brick walls in a variation of dark tones. The brick facade is also pulled into the foyer, marking the placement of the stages, and into the large auditorium for a “grotto” like feeling.

royal_theater_18.jpg

Photo: arcspace

 

royal_theater_19.jpg

Photo: arcspace

 

royal_theater_20.jpg

Photo: Jens Lindhe

 

royal_theater_21.jpg

Photo: Signe Baadsgaard

 

royal_theater_22.jpg

Drawing courtesy Lundgaard & TranbergSite Plan

royal_theater_23.jpg

Drawing courtesy Lundgaard & TranbergPlan Ground Level 1

royal_theater_24.jpg

Drawing courtesy Lundgaard & TranbergPlan Upper Level

royal_theater_25.jpg

Drawing courtesy Lundgaard & TranbergSection

royal_theater_26.jpg

Drawing courtesy Lundgaard & TranbergElevation

The stage tower is clad in copper integrating it in Copenhagen’s skyline of copper domes and spires.

INFORMATION

CITY Copenhagen
COUNTRY Denmark
CONSTRUCTION YEAR 2008

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER