The Stealth

by | 23. Jul 2012

Cultural | Feature
1-the_stealth.jpg

Photo: arcspace

The design of the Stealth began as a consequence of remediation required for earth removal on what was formerly an industrial site.

One of three existing industrial structures was demolished to provide access to the area. A block wall enclosed the two remaining buildings and the excavation was reshaped to form a sunken garden.

The aspiration was to investigate a changing exterior form and a varying interior space: to construct a building that remakes both outside and inside.
/ Eric Owen Moss
2-the_stealth.jpg

Photo: arcspace

 

3-the_stealth.jpg

Photo: arcspace

 

4-the_stealth.jpg

Photo: Tom Bonner

Inside the old structures, a new performance stage faces the garden, with seating on the stage perimeter and in the garden. The stage holds 150 seats, the garden 600.

5-the_stealth.jpg

Photo: Tom Bonner

The block wall of the façade has two openings: the north opening forms the theater proscenium, the south opening allows parking and vehicle access at the rear of the site.

6-the_stealth.jpg

Photo: Tom Bonner

 

7-the_stealth.jpg

Photo: arcspace

 

8-the_stealth.jpg

Photo: arcspace

 

9-the_stealth.jpg

Rendering courtesy Eric Owen Moss

On the north end, the new 325-foot long building is three sided. The south end is four sided. The building section varies constantly over its length, three becoming four; four becoming three.

10-the_stealth.jpg

Photo: arcspace

 

11-the_stealth.jpg

Photo: arcspace

 

12-the_stealth.jpg

Photo: arcspace

 

13-the_stealth.jpg

Photo: arcspace

 

14-the_stealth.jpg

Photo: arcspace

The building is entered through a glass-enclosed lobby at grade. The north wing of the raised two-story office block is a large floor with an open mezzanine.

15-the_stealth.jpg

Photo: Tom Bonner

 

16-the_stealth.jpg

Photo courtesy Eric Owen Moss Architects Model

17-the_stealth.jpg

Drawing courtesy Eric Owen Moss Architects Site Plan

18-the_stealth.jpg

Drawing courtesy Eric Owen Moss Architects Floor Plans

19-the_stealth.jpg

Drawing courtesy Eric Owen Moss Architects Axonometric Series

The south wing provided two more conventionally enclosed floor levels. The area adjacent to the lobby is a garden, sunlit from the south and west.

INFORMATION

CITY Culver City, California
COUNTRY USA
CONSTRUCTION YEAR 2002
ARCHITECT Eric Owen Moss
Don Dimster
Jay Vanos

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER