Villa Alem

by | 30. Jan 2016

Feature | Residential
Valerio_Olgiati_Villa_Alem_01.jpg

Villa Alem onsite in rural Portugal. Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

By Henry Stephens

Nestled in a vast forest of cork trees in Portugal’s rural Alentejo region, the secluded Villa Alem by Swiss architect Valerio Olgiati offers an ambitious reinterpretation of the courtyard type, at the scale of a single family home.

Valerio_Olgiati_Villa_Alem_02.jpg

A herd of sheep graze outside Villa Alem’s folded concrete walls. Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

Like many other Olgiati projects, Villa Alem was concieved first and foremost as the development of a single architectural idea. In this case, a walled garden, specifically designed to provide an internal environment sheltered from extreme heat and winds present on the site. The building consists of a residence and an external courtyard space, both programs concealed by large cast in-situ concrete walls that fold inward or outward to provide views or shade where necessary. According to Olgiati, “the entire impression created is one of a desert, dry, stony and dusty.” The building is entirely constructed from in-situ concrete of a “slightly reddish hue”.

Valerio_Olgiati_Villa_Alem_03.jpg

Section drawing. Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

 

The walled garden takes central focus in the project, occupying roughly three quarters of the building footprint, with the enclosed residential program constituting the remainder. Initially, the residence was packed around the perimeter of the courtyard, but was later shifted to the north end of the site as the distances required to cross the garden were projected to be beyond the Villa’s occupants. This radical privileging of external space serves as a kind of datum within the project, acting as a frame through which other spatial and programmatic relationships are organised.

Valerio_Olgiati_Villa_Alem_05.jpg

Plan Drawing. Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

Valerio_Olgiati_Villa_Alem_06.jpg

The courtyard is modeled on the Court of the Myrtles at the Alhambra in Grenada. Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

Modeled on the Court of the Myrtles at the Alhambra in Grenada, the garden at the centre of the house is arranged as a series of horizontal bands framed by paths and planting. Perhaps the most explicit historical reference to the moorish Court is a central pool defining the main north-south axis of the garden, designed this time for swimming rather than goldfish. The long walls framing the courtyard fold outwards, as if to “open toward the sky”. At the south end of the garden, the short wall folds inwards, providing shade in a subtle nod to the cloistered walkways of the Alhambra.

Valerio_Olgiati_Villa_Alem_07.jpg

The concrete walls fold inward or outward to offer views, or in this case, shelter. Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

The folded concrete walls defining the extents of the house give it a strikingly monumental presence and a sense of inscrutability. From an external perspective, it is difficult to discern where courtyard ends and residence begins – rather the mass of the building reads as a single, homogenous volume. Contributing to this effect is the choice of materials. Almost the entire building – from the massive folded walls to the base of the sofa in the dining room – is made from cast in-situ concrete.

 

 

 

Valerio_Olgiati_Villa_Alem_08.jpg

Large openings in the external walls control views in and out of the Villa. Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

Valerio_Olgiati_Villa_Alem_10.jpg
Every element of the house is made from the same cast concrete.

Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

The monolithic character of the building is enhanced by the large openings puncturing its external walls, defining the main axes of both the garden and the house. Aside from the cave-like dining room at the north end of the courtyard, the only space within the residence to offer a view outside of the house is the architect’s office. Behind the dining room is a shaded, hairpin-bend hallway connecting to three private bedrooms, each with their own private courtyards. The interior of the house is sparsely decorated, displaying only the boarded internal finish of the same reddish concrete.

Valerio_Olgiati_Villa_Alem_11.jpg

The architect’s office offers the only view out of the building. Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

Valerio_Olgiati_Villa_Alem_12.jpg

The interior spaces of the Villa Alem. Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

Valerio_Olgiati_Villa_Alem_13.jpg

Every Building has its own private courtyard. Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

Olgiati’s work has always had a strong processional element and Villa Alem is no different, with the placement of openings and thresholds facilitating a carefully staged sense of tension and release – from the dining room, the view to the courtyard and the mountains beyond almost reads like a scenography. For a residence, the Villa Alem is a radical proposition. Through the privileging of the building’s external courtyard space and the manipulation of its perimeter, Olgiati achieves a coherent architectural statement within the confines of a single, sculptural volume.

Valerio_Olgiati_Villa_Alem_04.jpg

The Villa Alem courtyard. Villa Alem, Valerio Olgiati Architect © 2014 Archive Olgiati.

 

INFORMATION

CITYAltentejo
COUNTRYPortugal

CLIENT

CONTRACTOR