Xixi Wetland Art Museum

by | 10. Aug 2012

Cultural | Feature
xixi_wetland_1.jpg

Image courtesy Studio Pei-Zhu

 

Located in a rural nature preserve near Hangzhou, the Xixi Wetland Art Museum will be a destination for both nature and art.

The five buildings are scattered like five leaves, with some overlapping and linking to other leaves. One leaf remains separate, yet still communicates, in a visual language, with the linked leaves.

The buildings remain low to the ground expanding upward and outward toward the sky. This is similar to a folded leaf on the ground gesturing towards the trees above.

xixi_wetland_2.jpg

Image courtesy Studio Pei-Zhu

xixi_wetland_3.jpg

Image courtesy Studio Pei-Zhu

 

As no two leaves are identical each building also has a unique form. The four linked leaves contain functions for business, recreation, hotel, restaurant, and reception, the singular leaf is the art museum. The free flowing organic forms create interior spaces with maximum flexibility.

The design concept stems from the interaction between building and nature. As leaves fall from the trees they arrive naturally on the ground, creating a shelter against the earth.
/Studio Pei-Zhu
xixi_wetland_4.jpg

Image courtesy Studio Pei-Zhu

 

xixi_wetland_5.jpg

Image courtesy Studio Pei-Zhu

 

xixi_wetland_6.jpg

Image courtesy Studio Pei-Zhu

 

xixi_wetland_7.jpg

Image courtesy Studio Pei-Zhu

Light is brought into the building through windows and skylights, creating a quality of light that is reminiscent of soft, filtered sunlight shining through the forest canopy.

xixi_wetland_8.jpg

Image courtesy Studio Pei-Zhu

 

xixi_wetland_9.jpg

Image courtesy Studio Pei-Zhu

The building is covered by reflective zinc panels, with a brushed finish, that create a diffused and soft reflection as the building interact with people and nature. Colors, light, and details, are not recognizable as individual objects, but are distinguished as a uniform and natural image.

xixi_wetland_10.jpg

Drawing courtesy Studio Pei-ZhuPlan Level One

xixi_wetland_11.jpg

Drawing courtesy Studio Pei-ZhuPlan Level Two

xixi_wetland_12.jpg

Drawing courtesy Studio Pei-ZhuSection

xixi_wetland_13.jpg

Drawing courtesy Studio Pei-ZhuSection

As people experience the project, the buildings and nature blend together into a serene cohesive experience.

INFORMATION

CITY Hangzhou
COUNTRY China

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER