Anish Kapoor Studios

by | 04. Jun 2016

Cultural | Industrial | Project | Renovation
Image 01_JimStephenson.jpg

Photograph by Jim Stephenson

By Nina Tory Henderson

Sir Anish Kapoor is known for his prolific practice. It spans scales, processes and mediums from architecturally scaled installations to painting. The architecture of his renovated studios in south London reflects this diversity: a series of seven studios that vary dramatically in scale and function. Each space is designed around a specific act – forming, finishing, testing, painting, drawing, documenting, archiving – each with a distinct atmosphere responding to a material or process.

Image 02_JimStephenson.jpg

Studios accommodating Kapoor’s prolific practice. Photograph by Jim Stephenson

The studios total to 3,100 square metres, ranging from 9 metre high warehouse spaces to intimate mezzanine studios, accommodating varying modes of practice. Although each studio is distinctive to the process or material it accommodates, all are designed to be highly flexible, having the ability to morph with Kapoor’s practice. Each space is simultaneously specific and open in use.

Image 03_JimStephenson.jpg

Studio I exterior. Photograph by Jim Stephenson

Studio I contains three distinct interior spaces. An existing concrete slab was removed to create a massive warehouse space for the display and exploration of large works. Additional height was gained through the addition of a high-level clerestory window, which naturally lights the space from the north.

The more intimate upper floor of this studio is for works on paper and painting, visually connected to the lower warehouse through a large cut-out. A small glass box on the ground floor acts as an office and meeting area – raised a few steps above floor level, it is clearly distinguished from spaces of making.

Image 04_CFA.jpg

Studio I interior warehouse space. Photograph by Caseyfierro architects

Image 05_CFA.jpg

Studio I mezzanine space. Photograph by Caseyfierro architects

Image 06_CFA.jpg

Studio I meeting space. Photograph by Caseyfierro architects

In Studio V, several exposed steel I-beams run underneath the new roof, each of which can individually take a load of 3 tonnes for the suspension of large artworks.

Image 07_JimStephenson-18 MidRes.jpg

Robust steel I-beams allow for the suspension of massive artworks. Photograph by Jim Stephenson

Studio VI and VII provide spaces of a scale and materiality closer to that of a typical gallery environment. These more neutral spaces can be used as a testing space for the display of artwork and exhibition layouts.

The studios are diverse in scale and function but they all share the incessant spirit of the studio, which for Kapoor is the vitality that comes from exploration:

The studio is a space of experimentation… it’s about allowing things to emerge”
/Anish Kapoor

Kapoor has worked on this site for the last 20 years. The practice he has built up over this time is literally inscribed on the building’s surfaces. Throughout the renovation original walls were left unfinished and raw, where old sketches and marks remain visible. In keeping this roughness, the studios remain robust spaces for making, where perfect finishes would hinder Kapoor’s practice.

Image 08_CFA.jpg

Kapoor’s practice inscribed on the walls. Photograph by Jim Stephenson

Image 09_JimStephenson.jpg

The studios are spaces of constant experimentation and making. Photograph by Jim Stephenson

Enhancing this sense of the workplace, openings were designed to provide a calm, internal world free from external distraction. Natural light is brought in through high level windows or skylights and many existing low-level windows were blocked up. Where new windows have been inserted, they carefully frame the surrounding urban fabric – onto trees where one can view the changing seasons or the surrounding London rooftops.

Image 10_CFA.jpg

Natural lighting is supplied throughout with high-level glazing and skylights, with small number of openings framing the surrounding environment. Photograph by Caseyfierro architects

Image 11_CFA.jpg

Studio I LongSection. Image by Caseyfierro architects

Image 12_CFA.jpg

Studio I, II & III Cross Section. Image by Caseyfierro architects

Image 13_CFA.jpg

Studio V, VI & VII Ground floor plan. Image by Caseyfierro architects

Image 14_CFA.jpg

Studio V, VI & VII Mezzanine floor plan. Image by Caseyfierro architects

Image 15_CFA.jpg

Studio IV, V, VI & VII Long section. Image by Caseyfierro architects

INFORMATION

CITYLondon
COUNTRYUnited Kingdom
SIZE3100 m2
ARCHITECTMichael Casey
Victoria Fierro
Sam McDermott
Ana Durao

CLIENT

CONTRACTOR