ARoS Aarhus Art Museum

by | 07. Aug 2012

Cultural | Feature
aros_1.jpg

Photo: arcspace

 

The new Museum, situated in an area with several prominent public buildings, appears as a single, massive tile clad cube, partly embedded in the sloping site.

aros_2.jpg

Photo: arcspace

aros_3.jpg

Photo: arcspace

aros_4.jpg

Photo: arcspace

The sharp edged cube is cut vertically by a ‘Museum Street,’ a glass covered curved section. The vertical cut corresponds to a horizontal cut in the east facade, creating a dynamic flow and interaction between the interior and the surrounding city and park. The context is further enhanced by long ramps connecting the museum to its surroundings.

From the north and south two dynamic ramps lead into the brightly lit reception area where a giant spiral staircase, and two elevators, provide visitors with access to all the art and service departments in the building.

aros_5.jpg

Photo: arcspace

aros_6.jpg

Photo: arcspace

aros_7.jpg

Photo: arcspace

aros_8.jpg

Photo: arcspace

Balconies and ramps in the sky lit “Museum Street” connect the functions in the 10 story building. The exhibition galleries are situated on one side of the “Museum Street,” with administration, lecture rooms, library, and shop on the other. A cafĂ©, terrace, and sculpture garden overlook the city from the roof top.

aros_9.jpg

Photo: arcspace

aros_10.jpg

Photo: arcspace

aros_11.jpg

Photo: arcspace

aros_12.jpg

Image courtesy schmidt hammer lassenComputer Site Plan

aros_13.jpg

Drawing courtesy schmidt hammer lassenPlan

aros_14.jpg

Drawing courtesy schmidt hammer lassenSection

The red cube with the white interior, set on a green lawn, is one of the largest art museums in Europe.

INFORMATION

CITY Aarhus
COUNTRY Denmark
CONSTRUCTION YEAR 2004
LANDSCAPE ARCHITECT Schmidt Hammer Lassen

CLIENT

CONTRACTOR