Auditorium Theatre

by | 15. Feb 2016

Cultural | Project
1.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

By Kirsten Kiser

The Auditorium Theatre is located northeast of the urban fabric of the town of Llinars del Valles in the province of Barcelona. The complex is part of a larger plan for the adjacent public land obtained from the transfer of land where Can Marquès agricultural house has been maintained.

The red brick complex consists of two volumes, one three story containing the auditorium and the other, a two story housing the theater’s offices, dressing rooms etc.

2.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

3.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

4.siza_auditorium.jpg
Photo © João Morgado

5.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

The preservation of the Can Marquès house and park has guided the general layout of the complex, as well as determined its internal and external connections.

Within the park an area of mature forest, with ancient vegetation crossed by a stream, remains intact. This was a determining factor in the siting and orientation of the new buildings.

6.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

7.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

8.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

The functional program presented by the town council included a broad spectrum of activities ie. to design the scenic and musical equipment for the most versatile, artistic, cultural and social performances.

In plan and elevation the “heart” of the complex is the stage box. From here all activities extend with different users located in the scene related spaces. The volumes corresponding to these spaces are articulated by courts in their outward expression.”
/Álvaro Siza Vieira
9.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

10.siza_auditorium.jpg
Photo © João Morgado

11.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

12.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

13.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

Placing the Auditorium Theatre with its facade to the Ronda Sant Antoni responds to several general requests: keeping away from the forest, properly setting with the visual axes of the forest clearings, facing the main street, qualifying the access to the new park, etc.

14.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

15.siza_auditorium.jpg

Photo © João Morgado

The triangular shape of the plan is fitted as a wedge within the irregular perimeter of Llinars, linking the center of the village with its limit on the northeastern part.

16.siza_auditorium.jpg

Site Plan courtesy Álvaro Siza Vieira

17.siza_auditorium.jpg

Sketch courtesy Álvaro Siza Vieira

18.siza_auditorium.jpg

Sketch courtesy Álvaro Siza Vieira

19.siza_auditorium.jpg

Sketch courtesy Álvaro Siza Vieira

20.siza_auditorium.jpg

Ground Floor Plan courtesy Álvaro Siza Vieira

21.siza_auditorium.jpg

First Floor Plan courtesy Álvaro Siza Vieira

22.siza_auditorium.jpg

Section courtesy Álvaro Siza Vieira

23.siza_auditorium.jpg

Section courtesy Álvaro Siza Vieira

Auditorium model.jpg

Model Photo courtesy Álvaro Siza Vieira

INFORMATION

CITYBarcelona
COUNTRYSpain
ARCHITECTÁlvaro Siza Vieira

CLIENT

CONTRACTOR