BMW Plant

by | 10. Aug 2012

Industrial | Project
central_building_bmw _plant_1.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

The Central Building is the active nerve-centre or brain of the whole BMW factory complex. All threads of the building’s activities gather together and branch out again from here.

This planning strategy applies to the cycles and trajectories of people – workers and visitors – as well as for the cycle and progress of the production line which traverses this central point – departing and returning again.

central_building_bmw _plant_2.jpg

Photo © Thomas Mayer

 

This dynamic focal point of the enterprise is made visually evident in the proposed dynamic spatial system that encompasses the whole northern front of the factory and articulates the central building as the point of confluence and culmination of the various converging flows.

It seems as if the whole of the expanse on this side of the factory is oriented and animated by a force field emanating from the central building. All movement converging on the site is funnelled through this compression chamber squeezed in-between the three main segments of production: Body in White, Paint Shop and Assembly.

central_building_bmw _plant_3.jpg

Photo © Thomas Mayer

central_building_bmw _plant_4.jpg

Photo © Thomas Mayer

The organization of the building exploits the obvious sequence of front to back for the phasing of public/busy to more withdrawn/quiet activities. The facade envelope is pulled in under a large diagonally projecting top floor. Here the car drop-off swoops underneath letting off visitors into the glazed public lobby.

central_building_bmw _plant_5.jpg

Photo © Thomas Mayer

central_building_bmw _plant_6.jpg

Photo © Thomas Mayer

The primary organizing strategy is the scissor-section that connects ground floor and first floor into a continuos field.

Two sequences of terraced plates – like giant staircases – step up from north to south and from south to north. One commences close to the public lobby passing by/overlooking the forum to reach the first floor in the middle of the building. The other cascade starts with the cafeteria at the south end moving up to meet the first cascade then moving all the way up to the space projecting over the entrance.

central_building_bmw _plant_7.jpg

Photo © Thomas Mayer

central_building_bmw _plant_8.jpg

Photo © Thomas Mayer

central_building_bmw _plant_9.jpg

Photo © Thomas Mayer

central_building_bmw _plant_10.jpg

Photo © Thomas Mayer

The two cascading sequences capture a long connective void between them. At the bottom this void is the auditing area as the central focus of everybody’s attention. Above the void the half-finished cars are moving along their track between the various surrounding production units open to view.

central_building_bmw _plant_11.jpg

Photo © Thomas Mayer

central_building_bmw _plant_12.jpg

Photo © Thomas Mayer

The close integration of all workers is facilitated by the overall transparency of the internal organisation. The mixing of functions avoids the traditional segregation into status groups that is no longer conducive for a modern workplace. A whole series of engineering and administrative functions is located within the trajectory of the manual workforce coming in to work or moving in and out of their lunch break. White collar functions are located both on the ground and on the first floor. Equally some of the blue collar spaces (lockers and social spaces) are located on the first floor. Especially those internal reserve spaces that are waiting for full use in Phase 2 are allocated as social communication spaces to mix blue and white collar workers. This way the establishment of exclusive domain is prevented.

central_building_bmw _plant_13

Drawing courtesy Zaha Hadid Architects Site Plan

 

central_building_bmw _plant_14

Image courtesy Zaha Hadid Architects Top view of Model

 

central_building_bmw _plant_15

Image courtesy Zaha Hadid Architects The Entrance

 

central_building_bmw _plant_16

Image courtesy Zaha Hadid Architects Interior View

 

INFORMATION

CITYLeipzig
COUNTRYGermany
CONSTRUCTION YEAR2005
ARCHITECTJim Heverin
LANDSCAPE ARCHITECTGross Max

CLIENT

CONTRACTOR