Camperdown Childcare Center

by | 10. Apr 2016

Educational | Project | Transformation
Camperdown_Childcare_Center_CO-AP_1.jpg

CO-AP’s Camperdown Childcare Center sits nestled within a former factory building. Camperdown Childcare Center, CO-AP © 2014 Ross Honeysett

By Jennifer McMaster

Designed by Australian studio CO-AP, Camperdown Childcare Center is located down an unassuming back street in Sydney’s inner-west. Sheltered within a former warehouse, the center exemplifies the delight that can be found from adapting older structures for new programs and purposes.

The immediate urban context of Camperdown Childcare Center is a jumble of uses, with an industrial mixture of new apartments and working factories lining the streets. Yet, a few blocks away, the suburb takes on a more human scale defined by parks and charming, miniature homes.

Camperdown_Childcare_Center_CO-AP_2 replace.jpg

CO-AP’s Camperdown Childcare Center sits nestled within a former factory building. Camperdown Childcare Center, CO-AP © 2014 Ross Honeysett

It is this mixed, eclectic neighbourhood character that is mimicked in CO-AP’s childcare center. The building diagram contains two key elements. The first is an indoor ‘street,’ which serves as a long, continuous play space along one warehouse wall. This space is then bordered by a series of classrooms. Much like houses surrounding an urban square, these rooms vary in height and presence, and lend the whole configuration a village-like character.

Camperdown_Childcare_Center_CO-AP_3.jpg

The floor plan demonstrates the basic diagram of the building, which arrays a series of rooms around a central indoor-outdoor play space. Camperdown Childcare Center, CO-AP © 2016 CO-AP

Walking inside the Camperdown Childcare Center, the affect is entirely unexpected. Rusted, exposed trusses soar above the interior architecture below. The ceiling has been carefully peeled back to allow natural light into the space, while the central play space, containing a sandpit and trees, is left open to the elements. These gestures bring light, fresh air and a shifting atmosphere to the space, allowing it to breathe.

Camperdown_Childcare_Center_CO-AP_4.jpg

Plantings, natural light and air bring a sense of the outdoors to the warehouse space, CO-AP © 2014 Ross Honeysett

The classrooms, meanwhile, are more insulated and contained. These are spaces for small, informal lessons, for naps and indoor play. They are lit by borrowed light, which comes through glazed walls and a series of bold, expressive skylights.

Camperdown_Childcare_Center_CO-AP_5.jpg

Skylights jut out of the building form, bringing light deep into the classrooms. CO-AP © 2014 Ross Honeysett

In line with contemporary childcare practices, the architecture facilitates a high degree of flexibility and choice. This mainly occurs in the open, soft-fall landscape, which undulates in small hills and valleys. Their programming is loose, with spaces shifting from water play in one corner to mud kitchens in another. It’s messy, chaotic and made for adventures.

Yet amidst this chaos, the architecture maintains an underlying order. The new buildings are modularized, bringing unity and economy to the overall spatial composition. This system also allowed the construction and fit out to be completed within a twelve-week period.

Camperdown_Childcare_Center_CO-AP_6.jpg

Long section, showing the relationship between the old warehouse and the new, modularized structures. Camperdown Childcare Center, CO-AP © 2016 CO-AP

Throughout Camperdown Childcare Center, the finishes maintain a natural look and feel. This sits in deliberate contrast to the overly bright, garish palettes that typify childcare spaces. Oriented strand board (OSB) is the primary material used, and is complimented by carpets in gentle hues of green and yellow. The overall affect is textured yet calming and familiar.

Camperdown_Childcare_Center_CO-AP_7.jpg

The gentle flecks of oriental strand board bring warmth to the spaces. Camperdown Childcare Center, CO-AP © 2014 Ross Honeysett

The details across CO-AP’s project are playful without becoming twee. Brightly painted doors are split into two, with one at adult height, and one for a child. The openings swing back 180 degrees on parliament hinges, like miniature stable doors. Elsewhere, small, circular punctures provide portals at a child’s eye height.

Camperdown_Childcare_Center_CO-AP_8.jpg

Small and playful details across the project are designed to relate to children. CO-AP © 2014 Ross Honeysett

These sorts of gestures are common throughout Camperdown Childcare Center, and are a direct consequence of the close collaboration between the architect and client. Many of the design decisions balance an architectural intent with an educational one. A primary example comes in the form of sandstone blocks, which are scattered throughout the space. These bumpy, uneven surfaces are intended to teach children about balance, risk evaluation and resilience. They also form an intentional contrast to their increasingly smooth and seamless urban world.

Camperdown_Childcare_Center_CO-AP_9.jpg

The rough sandstone blocks, seen through the internal windows, act as tools for learning. CO-AP © 2014 Ross Honeysett

CO-AP’s Camperdown Childcare Center is a delicately composed and layered project. By inserting an unexpected architecture into an industrial envelope, it distinguishes itself from typical institutionalised childcare buildings. It’s a delightful space that brings calm and joy to those who work, learn and play there.

INFORMATION

ARCHITECTCO-AP (Architects)
LANDSCAPE ARCHITECTFiona Robbé Landscape Architecture

CLIENT

CONTRACTOR