CCTV Headquarters

by | 10. Jan 2013

Government | Offices | Project
OMA-CCTV-Headquarters-1.jpg

Photo: Iwan Baan


CCTV Headquarters, designed by OMA as a reinvention of the skyscraper as a loop, defies the skyscraper’s typical quest for ultimate height.

The design combines the entire process of TV-making, formerly scattered in various locations across the city, into a loop of interconnected activities.

OMA-CCTV-Headquarters-2.jpg

Photo: Iwan Baan

OMA-CCTV-Headquarters-3.jpg

Photo: Iwan Baan

The building is visible from most of Beijing; it sometimes comes across as big and sometimes small, from some angles strong and from others soft.

OMA-CCTV-Headquarters-4.jpg

Photo: Iwan Baan

OMA-CCTV-Headquarters-5.jpg

Photo: Philippe Ruault

OMA-CCTV-Headquarters-6.jpg

Photo: Iwan Baan

OMA-CCTV-Headquarters-7.jpg

Photo © OMA

The forces at work within the structure are rendered visible on the facade: a web of triangulated steel tubes – diagrids – that, instead of forming a regular pattern of diamonds, become dense in areas of greater stress, looser and more open in areas requiring less support. The facade itself becomes a visual manifestation of the building’s structure.

OMA-CCTV-Headquarters-8.jpg

Photo © OMA

The self-supporting hybrid facade structure features high performance glass panels with a sun shading of 70 percent open ceramic frit, creating the soft silver-grey color that gives the building a surprisingly subtle presence in the Beijing skyline.

OMA-CCTV-Headquarters-9.jpg

Image © OMA
 The Facade

Rising from a common platform the two towers lean towards each other and eventually merge in a perpendicular, 75-meter cantilever.

OMA-CCTV-Headquarters-10-construction.jpg

Photo © OMA

OMA-CCTV-Headquarters-11-construction.jpg
Photo © OMA

OMA-CCTV-Headquarters-12-loop.jpg

Drawing © OMA The Loop

The innovative structure of the building is the result of long term collaboration between European and Chinese engineers to achieve new possibilities for the high-rise.

I am very happy, after years of intense collaboration, that the CCTV building will soon begin to perform its role in the way it is intended.
/ Rem Koolhaas
OMA-CCTV-Headquarters-13-site-plan.jpg


Drawing courtesy OMA 
Site Plan

 

OMA-CCTV-Headquarters-14-section-aa.jpg

Drawing courtesy OMA
 Section AA

 

OMA-CCTV-Headquarters-15-section-bb.jpg

Drawing courtesy OMA 
Section BB

 

CLIENT

CONTRACTOR