Copenhagen International School Nordhavn

by | 30. Oct 2017

Educational | Industrial | Project
CIS Nordhavn is the new school building for Copenhagen International School, located in Copenhagen´s new city district, Nordhavn. © Adam Mørk

CIS Nordhavn is the new school building for Copenhagen International School, located in Copenhagen´s new city district, Nordhavn. © Adam Mørk

CIS Nordhavn is a state-of-the-art school building in Copenhagen’s new city district, Nordhavn by Danish architects C. F. Møller. With its elevated playgrounds, dynamic, flexible learning environment and characteristic blue-green solar panel façade, the school is an example of an extroverted, and sustainable school of the future.

The 25.000 m2 school building is Copenhagen’s largest school, and accommodates 1,200 students and 280 employees. © Adam Mørk

The 25.000 m2 school building is Copenhagen’s largest school, and accommodates 1,200 students and 280 employees. © Adam Mørk

The school is located on its own insula directly towards the harbour front in Nordhavn. © Adam Mørk

The school is located on its own insula directly towards the harbour front in Nordhavn. © Adam Mørk

CIS Nordhavn is a state-of-the-art school building for the Copenhagen International School, located in Copenhagen´s new city district, Nordhavn. The 25,000 m2 school building is Copenhagen’s largest school, and accommodates 1,200 students and 280 employees.

CIS is the first inhabitant in this former industrial area of the Copenhagen harbour. © Adam Mørk

CIS is the first inhabitant in this former industrial area of the Copenhagen harbour. © Adam Mørk

The school is a public meeting point in the area for the 25,000 new inhabitants who have recently moved to Nordhavn. © Adam Mørk

The school is a public meeting point in the area for the 25,000 new inhabitants who have recently moved to Nordhavn. © Adam Mørk

The school is located on its own island facing directly towards the harbour front. As the first building in this former industrial harbour area, the school is the initial meeting point for the 25,000 new inhabitants who have recently moved to the new city district. The promenade outside the school serves as an urban portside space for the public and provides opportunities for relaxation and various other  activities.

The promenade outside the school will become an urban port-side space, providing opportunities for relaxation and various activities. © Adam Mørk

The promenade outside the school will become an urban port-side space, providing opportunities for relaxation and various activities. © Adam Mørk

The main school building is subdivided into four smaller “towers”, ranging from five to seven storeys. © Adam Mørk

The main school building is subdivided into four smaller “towers”, ranging from five to seven storeys. © Adam Mørk

The main school building is subdivided into four smaller “towers”, ranging from five to seven storeys. Each storey is specially adapted to meet the needs of children at different stages of development. For example, the classrooms for the youngest pupils are particularly large. A full range of functions will take place in and around the classrooms, each of which have designated green spaces and areas with drama/performance facilities, PE, etc.

Each building storey is specially adapted to meet the needs of children at different stages of development. © Adam Mørk

Each building storey is specially adapted to meet the needs of children at different stages of development. © Adam Mørk

A full range of functions will take place in and around the classroom, including drama and performance activities. © Adam Mørk

A full range of functions will take place in and around the classroom, including drama and performance activities. © Adam Mørk

The four school units are built on top of a ground-floor base, containing common and more extroverted activity spaces, including a foyer, a canteen, a library, performance facilities and sports facilities, designed to meet the needs of international tournaments. The classrooms on the upper levels can thus be closed-off outside normal school hours, while the common areas below will remain open for school and local community events.

The ground floor contains common and more extrovert activities, including a foyer, a canteen, a library, performance facilities and sports facilities. © Adam Mørk

The ground floor sports facilities are designed to meet the need of international tournaments. © Adam Mørk

The ground floor sports facilities are designed to meet the need of international tournaments. © Adam Mørk

The base includes a common roof terrace on the second floor, which functions as a school playground for the entire school. When approaching the school, you can catch glimpses of children at different ages playing, crawling and running along the 150-meter long building terrace. The elevated playground also provides a secure environment, which prevents students from coming too close to the water or from straying off the school premises.

When approaching the school, you catch glimpses of children at different ages crawling, walking and running along the 150-meter long building terrace. © Adam Mørk

When approaching the school, you catch glimpses of children at different ages crawling, walking and running along the 150-meter long building terrace. © Adam Mørk

The school building´s façade is covered in 12,000 solar panels in all nuances from blue to green. The panels are all individually angled, creating a sequin-like effect, and they are covered in a thin metal coating that react to light waves by changing their colour to either blue or green. The solar cells cover a total area of 6,000  m2, making the school one of the largest building-integrated solar power plants in Denmark, and provides more than half the school’s annual electricity consumption. In addition to contributing to the school’s green profile, the solar cells also form a permanent part of the school’s curriculum, allowing the students to monitor energy production and use data in physics and mathematics classes.

The school building´s façade is covered in 12,000 individually angled solar panels, creating a sequin-like effect. © Adam Mørk

The school building´s façade is covered in 12,000 individually angled solar panels, creating a sequin-like effect. © Adam Mørk

The solar panels are covered in a thin metal coating, which react to light waves by changing their colour to either green. © Adam Mørk

The solar panels are covered in a thin metal coating, which react to light waves by changing their colour to either green. © Adam Mørk

On the inside, the school has a warm atmosphere with oil-treated oak wooden floors and high ceilings. The classrooms are flexible and can be adjusted for different purposes from day to day or class to class, and all furniture is on wheels, so teachers and students can move easily around between the classrooms.

Light is an important feature in the learning environment, and all interior lamps can be freely raised and adjusted. The lamps follow the rhythm of the day by changing their colour temperature and intensity, creating an impression of natural light. Furthermore, all classrooms are placed on a corner, so the students receive a maximum of natural daylight during their classes.

All furniture is on wheels, so teachers and students can move easily around

All furniture is on wheels, so teachers and students can move easily around

Classrooms are placed on a corner, so the students receive a maximum of natural daylight. © Adam Mørk

Classrooms are placed on a corner, so the students receive a maximum of natural daylight. © Adam Mørk

Combined with a dynamic, active and social learning environment, the use of natural daylight in the new Copenhagen International School enhances the student’s well being and learning process. By furthermore opening up to the local community, the school serves as an important meeting point in the new Nordhavn district and for the citizens of Copenhagen.

Light is an important feature in the learning environment. © Adam Mørk

Light is an important feature in the learning environment. © Adam Mørk

Image © Adam Mørk

Image © Adam Mørk

Image © Adam Mørk

Image © Adam Mørk

Image © Adam Mørk

Image © Adam Mørk

Image © Adam Mørk

Image © Adam Mørk

INFORMATION

CITYCopenhagen
COUNTRYDenmark
SIZE25,000 m2
ARCHITECTC. F. Møller Architects

CLIENT

CONTRACTOR