Cortex Park

by | 22. Jan 2018

Cultural | Project | Sport
The building is split into three different volumes

Daytime view of Cortex Park. © Adam Mørk

Cortex Park, or ‘City of Knowledge’ as it is named in Danish, is an architectural manifestation of our human desire to share with and learn from each other. Not only does this satisfy our social nature, but it also enhances the knowledge we have when seen through different perspectives and areas of expertise. ADEPT has made such interactions and exchanges possible in the Cortex Park by encouraging meetings between researches, staff and students through the multitude of shared spaces connecting the four main building volumes. What is especially fascinating about ADEPT’s Cortex Park is their acknowledgement of physical activity as an important contributor to our mental capacities; as a symbol for this, a large sports hall spans over the four buildings, lighting up in the dark as the building’s ‘enlightening identity’.

Light shines from the inside of the building at night, highlighting the internal structure

Night view of Cortex Park. © Adam Mørk

The Cortex Park has been organized to accommodate a mixture of researchers, staff and students. An office hotel, various prototype labs and business incubators, as well as office and meeting rooms and a public café, are all distributed within four separate buildings. Each building has its own quirky façade pattern from Graphic Concrete, a manufacturer that casts prefabricated concrete elements with a graphic illustration. The contrast between a smooth concrete surface and exposed concrete aggregate results in a varied tactile and visual experience with every facade, despite their shared materiality. In addition to this, each building has two out of their four facades facing into an indoor courtyard, contributing to the fluid progression the Cortex Park has between its exterior and interior. ADEPT’s design is constantly working with dualities; inner and outer, heavy and light, body and mind, knowledge and movement. The relationship between the heavy volumes of the four concrete ‘houses’ and the light crisscrossing staircases hanging in between in an example of one of those dualities.

A close up shot showing the treatment of the concrete facade to create patterns.

Facade detail of one of the four buildings in Cortex Park. © Adam Mørk

a close up of the facade showing a circle halftone pattern.

Facade detail of one of the four buildings in Cortex Park. © Adam Mørk

facade treatment of the concrete creates different patterns.

Facade detail of one of the four buildings in Cortex Park. © Adam Mørk

The buildings’ connecting circulation is an essential part of the indoor courtyard, contributing with layered movement and energy that is the essence of an urban environment and which makes ‘the square’, Cortex Park’s central space – a shared and flexible common area. It can double as a meeting space, or perhaps a concert hall; given that it is part of a building that is meant to breed innovation, the sky is the limit. This idea of a blank, of a space that can be owned by multiple individuals, is one that we most commonly see in our public urban spaces. It is clear that ADEPT has kept this in mind when designing Cortex Park, as seen through the unclear transition between exterior and interior, and the inner courtyard with its crossing sound and movement; indoor balconies facing towards ‘the square’, is another allusion to our cities that connect people seated in different buildings.

white balconies pop out in the central space

Layered interactions between buildings. © Adam Mørk

 

“Placing the sports facilities as a ‘roof’, spanning between the four houses, we create a both physical and mental experience of sharing, as well as a new hybrid between knowledge and movement.”

/ADEPT

 

Children playing games in the building's sports hall

Cortex Park’s rooftop sports hall. © Adam Mørk

Lighting up the building’s social core is a large skylight, sandwiched between the sports hall and the rooftop terrace. ADEPT calls Cortex Park ‘a building designed for the challenge of both mind and body’, which is especially clear in its rooftop construction. Daylight, which is so crucial to the health of the human body, and by consequence the human mind, plays a major role in the layout of Cortex Park. Not only does it project into ‘the square’ through the skylights, it also passes through the transparent walls of the sports hall, the real architectural statement of the connections between our bodies and minds. In a ‘City of Knowledge’, the beacon of light does not come from its meeting rooms, or its courtyard; it comes from the sports hall, elevated above the rest.

The sun is setting over the building's rooftop terrace

Roof top terrace. © Adam Mørk

 

When darkness falls, it lit up to tell the story of an active environment for education, research and movement – around the clock.
/ ADEPT

 

View of the indoor courtyard. © Adam Mørk

Cortex Park’s crisscrossing stairs. © Adam Mørk

Buildings are connected by ramps. © Adam Mørk

Ground floor plan. Courtesy of ADEPT

Section. Courtesy of ADEPT

Site plan. Courtesy of ADEPT

Exploded axonometric. Courtesy of ADEPT

 

INFORMATION

CITYOdense
COUNTRYDenmark
SIZE7,500 sq.m
ARCHITECTADEPT
CREO ARKITEKTER
LANDSCAPE ARCHITECTSchul Landskab

CLIENT

CONTRACTOR