Der Neue Zollhof

by | 23. Jul 2012

Offices | Project
der_neue_zollhof_1.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

Der Neue Zollhof is situated at the Eastern edge of the Rhine River harbor front in downtown Düsseldorf, near the administrative complex of the North Rhine Westphalia province.

Currently occupied primarily by warehouses, this stretch of the waterfront is being redeveloped as an urban public zone, to comprise primarily art and media agencies. Due to its proximity to the residential district immediately to the South, and to the municipal and financial district further to the East, the rehabilitation of the harbor front is intended to provide an open public amenity for the City, while underscoring the emergence of Düsseldorf as a cultural and business center.

der_neue_zollhof_2.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

The flat site runs adjacent to the waterfront promenade, with extensive views up and down the Rhine River. New construction borders the Eastern and Western edges, while a future tram line and stop define the Southern boundary along Stromstrasse. To the North, the site overlooks the Zolhafen Sport Harbor and the Bilk Park beyond.

der_neue_zollhof_3.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

All three buildings are constructed of concrete flat slab with punched window openings on the exterior facade. The finish material on each of the buildings is unique. The central office building is clad entirely in metal panels; the East (tallest) tower is comprised of curvilinear volumes finished in plaster, and the West tower is a grouping of volumes faced in brick.

der_neue_zollhof_4.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

der_neue_zollhof_5.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

der_neue_zollhof_6.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

Geometry, massing and exterior material, provides each of the buildings with a unique identity. The project as a single entity, provides a unifying urban complex through the consistent application of identical window units throughout and, a familial relationship with the ground plane.

der_neue_zollhof_7.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

All buildings have operable windows for natural ventilation. The articulation of the window and its relationship to the exterior skin is similar in all three structures. The clustered organization of the volumes maximizes the occurrence of offices with waterside views.

der_neue_zollhof_8.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

der_neue_zollhof_9.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

der_neue_zollhof_10.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

The program for the project provides commercial office space in three separate buildings, promoting a highly open site plan and minimizing the overall mass of the project. The three towers consist of 300 square meter to 500 square meters elements grouped around a central core, providing highly flexible leasing arrangements within an articulated massing. The floor plates accommodate open or modular office planning.

der_neue_zollhof_11.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

der_neue_zollhof_12.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

der_neue_zollhof_13.jpg

Photo: Thomas Mayer

 

The towers rest on an expansive plaza, with a variety of paths connecting the street to the harbor. Parking is provided below grade. The division of the project into three major buildings provides high visibility to each of the three primary tenants.

der_neue_zollhof_14.jpg

Sketch courtesy FOGA

 

der_neue_zollhof_15.jpg

Photo: Whitt Preston

 

der_neue_zollhof_16.jpg

Photo: Whitt Preston

 

INFORMATION

CITYDüsseldorf
COUNTRYGermany
CONSTRUCTION YEAR1999
ARCHITECTGehry Partners, LLP
Terry Bell
Tomaso Bradshaw

CLIENT

CONTRACTOR