House in Rua do Paraíso / Fala Atelier

by | 25. Mar 2019

Portugal | Residential | Transformation
Collage – Rear Façade. Drawing © Fala Atelier

Collage – Rear Façade. Drawing © Fala Atelier

 

House in Rua do Paraíso is a conventional 19th century single-family house in Porto. It was to be divided into a series of identical studio apartments: four living spaces, some common circulation areas and a private backyard. The site itself is typical for a two-storey apartment building in Portugal, boxed in on two sides with architectural effort and ornament mostly placed to the front – forming an unassuming and utilitarian street wall. The building becomes readable only as another segment of the chaotic and historical planning that has happened in the city of Porto over the last century.

 

A balanced yet unassuming street facade. Photo © João Magalhães

A balanced yet unassuming street facade. Photo © Ricardo Loureiro

 

The street façade – a representation. Drawing © Fala Atelier

The street façade – a representation. Drawing © Fala Atelier

 

The front façade of the project is almost unchanged; the shabby tiles are replaced by polished green marble contrasting with the roughness of the existing granite frames. A circle of white marble is added to balance the composition.  Arguably the main feature of the project – unprecedented in the path of the young studio – is the rear façade, which has been entirely rebuilt. This façade is not yet a completely public expression, because it overlooks the private garden. However, it is a recognizable sign in the residential landscape of Porto. Its surface is flat and smooth; vertical stripes of white, green and black marble conceal the entrance to the garden within this flatness, while two squared windows frame interior scenes out to the renovated garden. A brass circle adorns the crown of this built up façade. It is a useless and decorative element: a necessary exception in the otherwise too exact composition. The pattern flattens the surface and seemingly shrinks the scale of the building, disguising it and its program while maintaining the essence of being unnecessarily proud and exuberant. Its playful deception becomes a painting for neighbours to look at, whilst being very much operational for private use.

 

The courtyard façade – a composition. Photo © João Magalhães

The courtyard façade – a composition. Photo © Ricardo Loureiro

 

Striped marble and a concealed entrance. Photo © João Magalhães

Striped marble and a concealed entrance. Photo © Ricardo Loureiro

 

The four rooms to each of the studio apartments are different from each other in many ways: size, shape and orientation. However, tying them together is a cohesive language, a clearly defined syntax and grammar defined by the atelier. This language is created through a recurring set of figures in each of these spaces; the stepped wall, the curved plane, two doors (one pink and one green), and the striped surface of the floor. These figures moderate the interior, transforming these apartments into something more akin to a gallery space than a living room, becoming the point in which the project operates internally.

 

First floor studios. Photo © João Magalhães

First floor studios. Photo ©  Ricardo Loureiro

 

Ground floor studios. Photo © João Magalhães

Ground floor studios. Photo © Ricardo Loureiro

 

The stepped wall defines the mode of operation for the kitchen and bathroom which are mirrored at the back of each studio. The two doors define the entry point and the concealed bathroom. The striped surface of the floor widens the apartment and strengthens the composition of the windows out to the street and private garden. Connecting all these apartments is the curved plane; at ground level it defines the entry point of the building and snakes its way to the garden at the rear. Intersecting this curve is the single stair that connects the upper studio apartments where the curved plane is lifted to the ceiling, capping the design and strengthening again, a perceived width of the apartment floor area. It is the play of all these figures, as they operate in unison, that takes this simple and constrained architectural language and translates it into something exceptional.  

 

A squared window frames an exterior scene. Photo © João Magalhães

A squared window frames an exterior scene. Photo ©  Ricardo Loureiro

 

The stepped wall and the green door. Photo © João Magalhães

The stepped wall and the green door. Photo © Ricardo Loureiro 

 

The house was a simple geometry. Made from stone like so many others, the building’s frontage, unkempt rear façade, and internal spatial qualities show the systems of constraints that have fed the monotonous treatment along Rua do Paraíso. Away from the street, the private ground floor vistas from the rear of the apartment blocks are often left dilapidated and confused, with no real architectural pleasure being contained beyond the public boundary. Given this context, the architects of Fala Atelier sought to provide an unexpected complexity; designing with certain awareness with what would otherwise be a very banal set of programs. In this case, the design of four new apartments within an old house is much more than a declaration of habitability. It is a renovation that preserves layers of the previous buildings stages; transforming it into an outstanding piece of modern art; an interesting analysis about private and public. It is also a reflexion between the main façade and the rear courtyard façade, and more importantly, through a sophisticated rigor and clearly defined architectural language, their playful use of only four figures has beautifully defined four unique studio apartments, now contained within a shell worthy of holding them.

 

Positing an exhuberance for the private landscape. Photo © João Magalhães

Positing an exhuberance for the private landscape. Photo © Ricardo Loureiro

 

This and many of their other residential projects are worthy speculations into an alternate built history; they show possibilities of a Portuguese urbanity not affected by economic hardship but by a world of obsessions, fascinations and art filled references.

 

Ground floor studios – a lived-in and noisy representation. Drawing © Fala Atelier

Ground floor studios – a lived-in and noisy representation. Drawing © Fala Atelier

 

First floor studios – a lived-in and noisy representation. Drawing © Fala Atelier

First floor studios – a lived-in and noisy representation. Drawing © Fala Atelier

 

Axonometric. Drawing © Fala Atelier

Axonometric. Drawing © Fala Atelier

 

Elevation. Drawing © Fala Atelier

Elevation. Drawing © Fala Atelier

 

Plans. Drawing © Fala Atelier

Plans. Drawing © Fala Atelier

INFORMATION

CITYPorto
COUNTRYPortugal
ARCHITECTFala Atelier

CLIENT

CONTRACTOR