Ílhavo Cemetery Toilet

by | 11. Dec 2017

Pavilions | Project | Religious
aerial image of green toilet block with cemetery behind.

Cemetery toilet in context. Photo © Nelson Garrido

A toilet in a cemetery may not seem to be the object of architectural merit or even an appealing project for an architect. Especially not for the brief, nor the place and never the budget. For Ricardo and Sofia Senos of M2.Senos Architects there was an element of excitement at the opportunity to do the rehabilitation of the toilets with an even more thoughtful and exciting outcome.

aerial image of green toilet block with cemetery behind.

Cemetery toilet in context. Photo © Nelson Garrido

The cemetery like many others had aggregated a certain hierarchy over time; a certain order and essence had been created through the gridded array of ornamental and symbolic objects. The hierarchies and order at the Ílhavo cemetery are visible and distinct. There are the streets, the paths and the square that dissect the land and leave room for the objects of ornament and symbol: the church, the gravestones, trees and flowerbeds.

an old photo of the original toilet building before restoration

Old cemetery toilet. Photo © Nelson Garrido

an old photo of the original toilet building before restoration

Old cemetery toilet. Photo © Nelson Garrido

Beyond ones own personal pilgrimage to the cemetery’s church and grounds, the existing facilities (before M2.sensos intervention) sat as a sacrilegious addition to the church. Lacking a unique singular gesture to any other built form, the existing facilities were large and contextually wrong. It’s vast flat roofs almost touched the church from the south entrance of the cemetery, and the array of disjointed forms blocked the silhouette of the exquisitely tiled church behind. The thick white porticos provided shade from the toilet to the church, but its unusual junction was a disruption to the order and beauty of the separated objects in the cemetery.

Aerial image of site.

Aerial image of site. Photo © Nelson Garrido

The great gesture of this project was to summarise the information that the site held and reduce it to a singular ornament/object. M2.senos explain that it was ‘an abstract exercise to create an abstract object: no doors, no windows, no sheds or porches.’ Within the order and visual hierarchy of the cemetery, the church, gravestones and mausoleums all possessed a duality of acting as both monument and place of internment and were their own object. The new object (new toilet facilities) is now instead, more related to the natural elements, and less with the constructed ones, highlighting the church opposite.

a couple walking in front of the new toilet facility.

New toilet facility. Photo © Nelson Garrido

This new uniform and neutral object was reduced in size and sits away from the church as a simple archetypal form. Instead of having a raised platform with differing stone flooring to that of the rest of the cemetery, the new surrounds of the toilets were matched to stitch itself back to the walkways of the cemetery. M2.Senos said the ‘idea of using a ceramic tile coating came naturally… and it was evident: the ceramic tiles had to be green’– relating it to contextually to the natural elements of the cemetery. However, certain existing architectural details of the surrounding buildings were given back to the design of the toilets. The stone footing at the base of the church was reflected back onto the rich green façade, giving a visual cue that is reflected throughout the cemetery both from the church and the height of the tombs and hedging. Marble washbasins match the outdoor stone objects of the surroundings and the all-embracing tiled exterior of the building enhances the singularity and neutrality of the object.

side view of the green toilet facility

Photo © Nelson Garrido

an old man walking in front of the toilet facility with existing church in background.

The new building stands in stark contrast to the existing church. Photo © Nelson Garrido

Through two extracted masses on the north and south faces of the building are the entrances. On the south is the new entrance to the facilities for cemetery staff, which responds to the back-of-house like quality between the church and the toilets. The north entrance is subtly raised from the landscape and faces the public realm. Its entrance, slit in the building, opens up to the angle of the main entrance through the car park. Pedestrian are directed within to a central space filled with natural light. The space behaves like a pinwheel and becomes the pivotal area of the building, where there are washbasins integrating the female, accessible and male facilities.

looking through the building entry to see a man walking past.

Building entry. Photo © Nelson Garrido

Two existing building on the site with the toilet facility in the background

The language of the entry mirrors the tight paths found throughout the cemetery. Photo © Nelson Garrido

An important element of the building is that it is a building without technology; it ages and uses the natural elements of the site. It uses the wind benefited by its north-south orientation and high truss roof to dehumidify and temper the air. The pre existing walls were kept and used to support a timber roof truss with a white glaze. The all-white interior is naturally lit through varying aperture skylights in the ceiling creating a luminous tempered light and a sensation of natural comfort.

a interior shot shows white walls and stone floor.

Interior of the toilets. Photo © Nelson Garrido

All of these delicate design moves; the site form, arrival, materials and the colour of the tiled exterior now lend itself back ‘to the hierarchical network of the cemetery’. It has become a meaningful object that sites itself thoughtfully in the narrative and unique arrangement of the cemetery. Albeit a project brief that was undesirable with a difficult site and budget to work with – the team at M2.sensos and the local workers of the São Salvador Parish Council worked incredibly hard for such a refined outcome. An outcome that has complimented the cemetery’s distinct environment and answered the question of ‘where is the toilet, please?’ with a beautifully simple tiled building with a descriptive memory of its surrounds.

View over crypts towards toilets

Photo © Nelson Garrido

A man in a red shirt cycling past toilets

Photo © Nelson Garrido

elevation drawing of building in front of church

North Elevation. Image © M2.Senos Architects

plan drawing of the building.

Plan. Image © M2.Senos Architects

Photographs courtesy of Nelson Garrido

INFORMATION

CITYÍlhavo
COUNTRYPortugal
SIZE85 sq.m
ARCHITECTM2.senos Architects

CLIENT

CONTRACTOR