Livsrum Cancer Counselling Center

by | 06. Dec 2017

Health | Project | Sustainable
night time shot with light coming out windows

Exterior view of Livsrum cancer counselling center. © EFFEKT

Medical institutions are spaces in which many people will spend some part of their lives. Despite this, traditional hospitals and care centers are often described as sterile, cold and impersonal. Fluorescent lights, long corridors and uniform spaces are a result of attempting to increase efficiency in places that aim to prolong life. Unfortunately, this has come at the cost of human experiences and interactions that are arguably more important when it comes to healing, or preparing for death. In response to this, EFFEKT has designed a cancer counselling center in Næstved, Denmark, that aims to place these human interactions and sensory experience at the center of these spaces made for care and recovery.

Livsrum, or ‘Life Space’, is appropriately named, addressing the multiple layers of life and living, by incorporating various functions into the care center that allow for both social interaction and privacy in spaces that are more home-like than they are institutional.

people gathering in building courtyard

Interior courtyard during a recreational gathering. © EFFEKT

drawing of the building in section

Section showing the connections between the courtyards and interior spaces. © EFFEKT

Two of the main contributors to Livsrum’s open and welcoming space are the central courtyards, around which seven small ‘village homes’ are placed. This design decision arose out of a necessity to buffer the sound from surrounding streets, but the outcome produced far more positive effects than just a quiet and calm space. All seven ‘houses’ face at least one of the two inner courtyards, allowing for a large amount of daylight and fresh air to enter the interior rooms and resulting in a warmer and less isolating environment. In addition to this, visitors are provided a view of some greenery from all spaces in the building, which research has suggested can improve health outcomes. They are often used for communal and recreational activities, offering visitors outdoor spaces that open and connected to nature while still feeling protected.

a diagram with black and white drawings of building sections

Diagrams of the various spatial volumes. © EFFEKT

white model of building

Model of Livsrum showing spatial organisation. © EFFEKT

Livsrum’s interior spaces have been formed by the introduction of the two courtyard spaces, resulting in seven smaller buildings as opposed to one large structure. This allowed EFFEKT to logically divide the spaces up to serve their specific functions without disconnecting them from each other, but it also presented an opportunity to play with varying spatial experiences in order to stimulate visitors. Each ‘house’ has its own unique gabled roof, creating a series of differing ceiling heights and volumes to accommodate for the various activities and atmospheres in the care centre. The seven ‘houses’ are divided up into a library, a kitchen, private meeting rooms, a lounge, a shop, a gym and a healthcare facility. Some of these spaces will evoke feelings of community and interaction, while others will require more privacy and autonomy. The size and height of a space can have a great influence on how intimate and safe, or exposed and vulnerable one feels, and the varying roof heights in Livsrum an essential element in shaping these atmospheres.

“The varying roof heights in conjunction with a precise selection of materials equipped the building with its own unique architectural character and typology; clearly distinguishing it from the surrounding hospital buildings.”
/ EFFEKT

 

a triptych of three internal views

Various interior views. © EFFEKT

two shots of the bookshelves that are integrated into the walls

Bookselves. © Thomas Ibsen

Accompanying the access to outdoor spaces and the varying spatial experiences are of course the materials used both inside and outside the building. Livsrum’s exterior materials resembles that of a more traditional institution, as the facade is mostly clad in horizontally placed white fiber-cement boards. Contrastingly, the gable at the entrance to the center is clad in vertically ordered timber, which is reflected in the walls surrounding the inner courtyards. Wood is often used to encourage more sensory interaction as it is soft and warm to touch, and can also emit a pleasant smell. Such stimuli is especially important in spaces designed for healing. Wood is also used for the floor, as well as much of the furniture, bookshelves and in the little window nooks designed for sitting and reading or socialising. It is clear that EFFEKT’s intentions are to create a comforting space that can make visitors feel at home.

three shots of the materials used on the exterior

Material details. © Quintin Lake

view of the white walled internal space

Interior view. © Thomas Ibsen

Livsrum is very much in line with EFFEKT’s values as an architecture firm, as they ‘believe that architecture and urbanism is about creating a lasting positive impact on our surroundings and our planet. We therefore measure our projects on their impact – on the EFFEKT.’ Engaging in architecture that is made to heal, such as Livsrum is, is a statement of how we could aspire to treat life, illness and death in our societies, and how that can change the way we interact with each other and with architecture. It is a building that will hopefully continue to impact this incredibly important discussion about architecture and what it means to be human.

Gym room

Gym room. © Thomas Ibsen

green couches in front of bookshelf wall

Lounge room. © Thomas Ibsen

Long dining room table in kitchen

Kitchen. © Thomas Ibsen

two lounge chairs sitting in private meeting room

Private meeting room. © Thomas Ibsen

drawing showing different activities throughout the building

Sketch illustrating functions. © EFFEKT

site plan with lots of green

Site. © EFFEKT

black and white plan drawing

Plan. © EFFEKT

 

INFORMATION

CITYNæstved
COUNTRYDenmark
SIZE800 sq.m
ARCHITECTEFFEKT

CLIENT

CONTRACTOR