Meeting Centre in Grândola

by | 25. Jan 2018

Minimal | Project | Public/ leisure
a white volume is cut by three void with a blue sky in the background.

A crisp edge against a blue Portuguese sky. Photo © Nelson Garrido

The Meeting Centre in Grânola sits stoically, a large white mass; crisp horizontal edge against the blue Portuguese sky. Aires Mateus Architects’ (AMA) of Lisbon, Portugal, have designed a cleverly carved monolith with an accommodating and stunning internal layout, affirming its centralized position as the new community-meeting centre in the small town of Grândola, a municipality in the Setúbal district of Portugal’s Alentejo region

an aerial image of the square building in thehistoric context of Grandola

Aerial view of Grândola. Photo © Nelson Garrido

The project, commissioned by Santa Casa da Misericódia de Grândola, is located centrally in the town of Grândola on a de-congested corner site of 670 sq.m. Its semi-detached location to other buildings results in the square building seeming setback and isolated from its neighboring historic buildings. Studio directors and brothers, Manuel and Francisco Aires Mateus have utilized the new volumes distance, to reflect and showcase certain datum visible in the historic surrounds. This language is evident as a formal play of vertical void against the horizontal solid reading of the exterior; illuminating the “context in its distances, alignments, and proportions” Whilst the isolation sets apart the building as a new iconic and civic gesture, the local context is also tied back into the building as a dialogue of silhouetted voids of its surrounds; present in all elevations of the buildings.

The white volume of the building sticks out behind an historic house.

A reflection of the existing context. Photo © Nelson Garrido

A large void is cut from the white volume to create an entrance.

Entrance void. Photo © Nelson Garrido

The stark white volume, now punctuated by two recessed voids on each elevation, tether the modern and sculptural building back to the scale and location of the surrounding buildings and begin to define the structures beautifully thick mass. The voids of the exterior, marking entrance and aperture, respectfully mirror the surrounding context of Grândola; allowing a reading of the project to be something that is cast against and from its neighbouring buildings directly. The now visibly deep peripheral wall helps define the object as a whole, where passers-by understand the building by observing the interaction between the smaller peripheral spaces and the occupied façade.

an interior shot showing the roof line cutting into the internal space.

Interaction between exterior and interior. Photo © Nelson Garrido

The community centre is capable of hosting large gatherings as well as much smaller groups. The flexibility of the desired programmatic requirements informed the project’s interior layout. Modestly sized meeting rooms and adaptable spaces treat the perimeter, while a much more substantial volume sits at the centre of the plan, capable of containing much larger groups of people. This organisation allows the façade to appear occupied at its exterior – comparative to the closeness of a living room or restaurant window; showcasing approachability to the new communal building. These spaces are also matched proportionally to visual cues and frames of the surrounds.

Frames of the surrounds. Photo © Nelson Garrido

The ceiling answers the program by responding to the outline of the modest spaces with a sharply undulating language, providing the interior with inclined planes that lead to carefully positioned apertures, serving to naturally illuminate the building. The simplicity of the horizontal construction outside is contrasted against the complexity of the terrain of the ceiling. This dichotomy of language between exterior and interior allows for the façade to be read with complete horizontal clearness and strengthens the weight and importance of the vertical voids cut into the buildings’ exterior. Where, from a distance, it can still be read as a finely sculpted piece of marble; yet visible in the interaction of the interior and the deep occupied façade are visibly bright and naturally illuminated civic spaces.

the ceiling plan show excavated pyramids

Frames of the surrounds. Photo © Nelson Garrido


small holes puncture through the ceiling and allow light in

Concealed apertures. Photo © Nelson Garrido

These architectural moves are a great showcase of Aires Mateus’ distinctive language, design aesthetic and method, creating a final building that “is determined by the interaction of internal space and occupied façade.” This results in a beautifully-modern addition to the regional and historical town of Grândola and a lasting community space for the residents.

the new building sitting across from a historic one

The lasting image. Photo © Nelson Garrido

black and white drawing

Diagram. Drawing © Aires Mateus Architects

black and white plan drawing

Ground Floor Plan. Drawing © Aires Mateus Architects


four black and white elevation drawings

Elevation. Drawing © Aires Mateus Architects


four black and white section drawings

Section. Drawing © Aires Mateus Architects

INFORMATION

CITYGrândola
COUNTRYPortugal
SIZE670 sq.m
ARCHITECTAires Mateus

CLIENT

CONTRACTOR