Roskilde Festival Højskole / COBE and MVRDV

by | 07. Mar 2019

Denmark | Educational | Transformation
COBE and MVRDV have transformed a disused concrete factory into a folk high school. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

COBE and MVRDV have transformed a disused concrete factory into a folk high school. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST


The Højskole, or Folk High School, holds an important place in the history of Danish education and culture. Conceptualized by Danish writer, poet, philosopher, and pastor N. F. S. Grundtvig (1783–1872), folk high schools are based on principles of informal and practical education rather than formal examinations and a fixed curriculum. Many young adults attend a folk high school for several months prior to beginning university, living and studying at the school alongside teachers while exploring predominantly creative vocations.

The Roskilde Festival Højskole is the first new-build general high school to be inaugurated in Denmark for 50 years, representing the enduring appeal of this model of informal education. The building is the latest addition in the development of the Musicon district in the city of Roskilde, near Copenhagen – a city famed for hosting the annual Roskilde Music Festival. Danish architects COBE and Dutch firm MVRDV won a competition to masterplan the Musicon district in 2011, and this longstanding collaboration has led to the Ragnarock – a museum for pop, rock and youth culture that sits adjacent to the new folk high school – as well as the head office of the Roskilde Group.

The existing building is perforated with large openings which mark its new creative functions. Photograph © Ossip van Duivenbode

The existing building is perforated with large openings which mark its new creative functions. Photograph © Ossip van Duivenbode

 

“For me as a former folk high school student it was a very special task to transform a former concrete factory into a folk high school with the purpose of shaping future generations of students. By opening the building up and adding new boxes inside the old structure we revitalize the building. A defunct industrial building has become a bustling hub for creativity and community.”

Dan Stubbergaard, architect and founder of COBE


The folk high school transforms a former concrete production hall into a lively space for creative learning. The existing concrete girders and pillars have been retained in their raw state, while the building has been opened and perforated with large new windows and a series of colorful spatial interventions. The main hall, once a single open space, is now occupied with 16 colored boxes that host a variety of functions, from workshops for the school’s artistic courses, to stages, music studios, classrooms, a dance hall, a staff room and a lecture hall. Each box is clad in a different material and finished in a different color, denoting their specific internal function and creating a range of spaces between the boxes in which the ‘school’s community can develop and thrive’.

The main hall contains the common spaces, surrounded by more specific functions in colour coordinated boxes. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

The main hall contains the common spaces, surrounded by more specific functions in colour coordinated boxes. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST


The staggered arrangement of multi-colored volumes is a spatial language employed in many of MVRDV’s projects, such as their
(W)ego installation at Dutch Design Week in 2017 and the Radio Tower & Hotel in Washington Heights, while COBE continue to develop a reputation for innovative renovation projects with projects like the Silo in Copenhagen. Their collaboration has led to a modest but engaging project that attempts to manifest the ethos of both the Danish folk high schools and Roskilde Festival – principles of creativity, exploration and freedom. Roskilde Festival has pioneered a festival model based on voluntary engagement with a humanitarian focus, committing all their profits to humanitarian, non-profit and cultural work for the benefit of children and young people. The Roskilde Festival Association is at the heart of this, run by 30,000 volunteers, and the Roskilde folk high school is a significant part of their continued mission.

“Our design, just like the school itself, was inspired by the spirit of the Roskilde Festival. It is all about music, art, activism – but most of all, freedom. The festival combines ‘having a good time’ with innovation in an informal way, giving a special vibe that we wanted to capture in the design of the interior of the school”
Jacob van Rijs, partner and founder of MVRDV.

 

The student housing is clad in various types of metal cladding, and acess gangways frame views of the neighboring Ragnarock, also designed by COBE and MVRDV. Photograph © Ossip van Duivenbode

The student housing is clad in various types of metal cladding, and acess gangways frame views of the neighboring Ragnarock, also designed by COBE and MVRDV. Photograph © Ossip van Duivenbode


Alongside the folk high school there are dwellings for students and teachers who are engaged in courses at the school. The student’s accommodation is a series of stacked modules with sinusoidal and trapezoidal metal cladding, ‘referencing the area’s history as an industrial production area’ with its industrial materials and external gangways. Each floor hosts 15-20 students, made up of private dwellings as well as a shared kitchen, common room and niches for studying. The modules frame views of the neighboring Ragnarock museum and its golden aluminum facade.

The Roskilde Festival Højskole is just one part of the continued development of Musicon in Roskilde, but one that acts as an important monument to the founding principles of the folk high school tradition as well as Roskilde Festival, by manifesting their commitment to creativity, personal expression and freedom.

The existing building is punctuated with new openings and functions. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

The existing building is punctuated with new openings and functions. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

 

The building contains spaces for various creative activities. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

The building contains spaces for various creative activities. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

 

The music studio looks towards the student housing. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

The music studio looks towards the student housing. Photograph © Rasmus Hjortshøj – COAST

INFORMATION

CITYRoskilde
COUNTRYDenmark
SIZE5.578 sq.m
ARCHITECTCOBE
MVRDV

CLIENT

CONTRACTOR