Ryerson Student Learning Centre

by | 04. Feb 2018

Educational | Feature
a streetscape showing the building in context with blurred cars speeding past.

The Ryerson Student Learning Centre by Snohetta and Zeidler Partnership Architects. Image © Younes Bounhar & Amanda Large | DoubleSpace Photography

Toronto is one of the fastest growing cities in North America. With a population approaching six million in its metropolitan area, Toronto is home to one of the densest skylines in North America. As Canada’s largest and most diverse city, Toronto is growing at an astounding rate, with new buildings sprouting from every available plot of land at a rapid rate. For a time, Toronto held the title of most towers under construction in any North American city, surpassing New York, Los Angeles, and Chicago.

Until recently, Toronto’s built environment lacked the hallmark starchitecture of its global peers. In the last several years, Toronto has seen an influx of good (and often ostentatious) architecture by the likes of Daniel Libeskind with the Royal Ontario Museum, Frank Gehry at the Art Gallery of Ontario, Perkins + Will’s redesign of the city’s iconic Nathan Phillips Square, and MAD’s Absolute Towers in the Toronto suburb of Mississauga. In 2015, Snøhetta and Zeidler Partnership Architects added the Ryerson University Student Learning Centre to Toronto’s architectural arsenal, raising the bar for contemporary design in the city’s urban core, and entirely questioning the role of academic buildings in the digital age.

a corner is lifted by two giant columns to create an opening towards the public plaza

An expansive staircase welcomes people inside the Ryerson Student Learning Centre. Image © Younes Bounhar & Amanda Large | DoubleSpace Photography

Sited on Yonge Street—Canada’s longest and one of its most trafficked streets—kitty corner to Dundas Square, Toronto’s answer to Times Square, the Ryerson Student Learning Centre (SLC) has some loud, imposing neighbors. Squeezed tightly between Ryerson’s densely packed urban campus and an even denser retail district, the SLC manages to stand out with its elegant, jagged form, an eye-catching material palette, and an expansive, welcoming entrance plaza.

A blue diamond ceiling lifted above a double height entrance space.

The multi-story lobby is vast and open, allowing for myriad uses and configurations. Image © Lorne Bridgman

a black and white section drawing highlighting the different floorplates of the building.

A section of the SLC shows its unique floorplates. Image © Snohetta

a black and white drawing of the floor plan with a central circulation spine cutting the two volumes in half.

The first floor plan of the SLC. Image © Snohetta

Rising eight stories above Yonge Street, the SLC is hardly the tallest building on the block, but its presence is noteworthy. Wrapped in striking iridescent embossed cobalt metal panels from street level to the fourth floor and throughout its two-story lobby, the SLC is as dynamic as the 38,000 students it serves. Clad in digitally-printed fritted glass, the building glows like a lantern on Yonge Street, maximizing visibility on its narrow site while disguising its raw concrete core.

Cobalt blue panels line the inside of the building towards the circulation spine.

Luminous cobalt metal panels adorn the exterior, from ground level to the fourth floor exterior. Image © Snohetta

a close up image of the diamond panels

Detail of the panels. Image © Snohetta

a extreme close up on the exterior panels showing the glass facets within them

Detail view of the handmade panels. Image © Snohetta

Inside, the centre’s student spaces are whimsical, dignified, and comfortable. Described by Snøhetta as a “library without books,” the SLC was designed for digital learners and to accommodate new models of post-secondary education. Each floor different from the next, the SLC offers a variety of learning environments tailored to different behaviors and learning levels for Ryerson’s undergraduate and graduate students, including private study spaces, boardroom-like group study rooms, and a room known as “the beach” where all rules go out the window and furniture is rendered unnecessary, in favour of ramps and bean bags. Even the meeting room walls can be used as whiteboards.

a terrace of light timber provide an informal meeting place for students.

Inside “the beach,” where traditional furniture is replaced by beanbags and deck chairs. Image © Lorne Bridgman

sun shining through large glass facade onto a light timber terrace

“The beach” inside the SLC. Image © Lorne Bridgman

Each of the building’s academic floors are assigned a color palette and theme inspired by nature, influencing everything from boardroom chairs to bathroom stall partitions to way-finding. “The garden” is green, “the sun” is orange and red, and “the bluff,” a collaborative amphitheater-like space, is navy blue. “The experience of each floor is surprising and engaging, encouraging users to pause and interact with their environment,” writes Snøhetta.

Lime green couches provide another informal meeting place for students to work

In “the forest,” green reigns, and collaborate spaces abound. Image © Lorne Bridgman


Orange glazed glass provides a view into classrooms for a coridoor

In “the sun,” students make use of enclosed classrooms and independent study spaces. Image © Lorne Bridgman

Circulation along the facade doubles as a space for students to work.

In “the sun,” students make use of enclosed classrooms and independent study spaces. Image © Lorne Bridgman

Red coloured glass marks study rooms for students

A group study room inside “the sun.” Image © Lorne Bridgman

Serving Ryerson University students for eighteen hours a day, the centre transitions from morning yoga and study space, to daytime teaching and learning centre, to evening socializing and collaboration hub. With no checkpoints or barriers, it’s open to the public, playing a vital role as a public agora and meeting place for the community. In a given day, the lobby can play host to rallies, fashion shows, and the occasional nap on its expansive central staircase.

The top floor of the building is a large open space with floor to ceiling windows and large concrete columns

Inside “the sky,” the top floor sunbathed double-height study lounge and cafe. Image © Lorne Bridgman

Envisioned as a malleable student-led space, the Student Learning is largely unprogrammed. One of the first of its kind in Canada in a city where open space comes at a high premium, the building is objectively empty, yet wildly full, thanks to the imaginations of its designers. “The Student Learning Centre is a building that demands to be engaged with.” say the architects. “It breaks the routine rhythms and movements of daily student life, empowering its visitors to take full measure of their bearings and ownership of their space.”

a night image from the street showing light shining through the glass facade

The Ryerson Student Learning Centre. Image © Lorne Bridgman

INFORMATION

CITY Toronto
COUNTRY Canada
SIZE 14,200 sq.m
ARCHITECT Snøhetta

CLIENT

CONTRACTOR

PUBLISHER