Skissernas Museum extension

by | 16. Aug 2018

Cultural | Extention/ redesign | Project
Isometric view of museum clusters © Elding Oscarson

Isometric view of museum clusters © Elding Oscarson

The new extension to Skissernas Museum, Museum of Artistic Process and Public Art in Lund, Sweden is a project by Stockholm-based architect, Elding Oscarson. Skissernas Museum, meaning the “museum of sketches”, contains the world’s largest collection of sketches. The museum focuses on the artistic process itself and shows the extensive archive of art historian Ragnar Josephson, who started gathering sketches 80 years ago.

Skissernas Museum contains the the world’s largest collection of sketches © Åke Eson Lindman

Skissernas Museum contains the the world’s largest collection of sketches © Åke Eson Lindman

Skissernas Museum © Åke Eson Lindman

Skissernas Museum © Åke Eson Lindman

The new buildings function as the museum’s entrance and contains a museum shop, and a restaurant that opens up towards a sculpture park with an outdoor terrace. As the new main entrance, the extension lets the former entrance building from 1959 integrate itself directly into its new volume as a shop, and reception area. In addition to the new buildings, an inner courtyard in the existing museum is covered to create the new Birgit Rausing Hall.

Plan 1:500 © Elding Oscarson

Plan 1:500 © Elding Oscarson

The extension functions as a new entrance to the museum © Åke Eson Lindman

The extension functions as a new entrance to the museum © Åke Eson Lindman

Corten-steel of the new building meets the raw concrete of the old © Åke Eson Lindman

Corten-steel of the new building meets the raw concrete of the old © Åke Eson Lindman

The existing Skissernas Museum is a cluster of buildings from six different periods, which have all been connected into one. The gradually growing collection of buildings is an important part of the museum’s identity, and a challenge for future extensions of the museum to complement.

The new museum extension adapts to the existing surroundings by changing its height and shape. The double-height foyer is the tallest building in the project, as it relates to the existing, massive museum building next to it. Meanwhile, the restaurant behind it is kept in a small scale to complement a more recent museum extension by Johan Celsing from 2005, which again is kept low to avoid intervening with the views from a previous extension of the museum.

The restaurant is kept in a smaller scale and opens up to an outdoor terrace © Åke Eson Lindman

The restaurant is kept in a smaller scale and opens up to an outdoor terrace © Åke Eson Lindman

View from outdoor terrace © Åke Eson Lindman

View from outdoor terrace © Åke Eson Lindman

While the existing museum cluster created a closed block towards the existing sculpture park behind it, the new museum extension shifts the way the museum meets the park. Behind the front foyer building, the lower restaurant building releases itself from the street grid and curves itself into the park space, opening up into a south-facing terrace. In that way, a new flow is created all the way from the street, through the museum and towards the park, where restaurant visitors can enjoy their meal outside.

View towards museum from sculpture park © Åke Eson Lindman

View towards museum from sculpture park © Åke Eson Lindman

Restaurant © Åke Eson Lindman

Restaurant © Åke Eson Lindman

The grand covered courtyard space, the Birgit Rausing Hall, is constructed with a high-soaring 27-metre roof expanding between the existing courtyard buildings with great height variations on all sides. The plate of mirroring aluminium roof rests on four columns and is a modern contrast to the surrounding courtyard buildings, whose facades have kept their original appearance. The hall is surrounded by clerestory light, resulting in a light high-ceilinged space that neither seems to be indoor nor outdoor.

Covered courtyard, the Birgit Rausing Hall © Åke Eson Lindman

Covered courtyard, the Birgit Rausing Hall © Åke Eson Lindman

Sections 1:200 © Elding Oscarson

Sections 1:200 © Elding Oscarson

The Corten steel panelling of the new building goes well with the roughness of the raw concrete of the existing museum and the brick architecture of the nearby university campus. Yet, the steel’s sharp detailing contrasts the concrete’s roughness, which makes the new building stand out against the existing. With time, the Corten steel will gradually evolve and change its character, just as an artistic process.

Skissernas Museum© Åke Eson Lindman

Skissernas Museum© Åke Eson Lindman

The façade windows are playfully, yet carefully, arranged in the facades to get particular views from, into and through the extension buildings. The floating window layout creates multiple views across the rooms and towards the park, as artworks on a wall. The many views between interior and exterior also make the buildings seem more transparent without necessarily using large glass facades.

Playfully, yet carefully, arranged windows © Åke Eson Lindman

Playfully, yet carefully, arranged windows © Åke Eson Lindman

he many window panels create transparency on the facade © Åke Eson Lindman

he many window panels create transparency on the facade © Åke Eson Lindman

Inside, the museum is arranged as a sequence of light spaces with walls and ceiling in birch plywood. All furniture of the restaurant, foyer and shop is designed by Elding Oscarson. The furniture design is deliberately transmitting the unfinished character of a prototype, or sketch, into the atmosphere of the museum.

All in all, the new museum extension adds valuable experiences, contrasts and meetings and to the existing context, while still staying in the spirit of the “museum of sketches”. As an open, transparent space, it furthermore creates new connections between museum, park and city.

Custom-made furniture in rooms of birch plywood © Åke Eson Lindman

Custom-made furniture in rooms of birch plywood © Åke Eson Lindman

View towards shop © Åke Eson Lindman

View towards shop © Åke Eson Lindman

Skissernas Museum © Åke Eson Lindman

Skissernas Museum © Åke Eson Lindman

Skissernas Museum © Åke Eson Lindman

Skissernas Museum © Åke Eson Lindman

Skissernas Museum © Åke Eson Lindman

Skissernas Museum © Åke Eson Lindman

The project has been awarded the Kasper Salin Prize and Lund City Construction Prize 2017.

INFORMATION

CITYLund
COUNTRYSweden
SIZE760 sq.m
ARCHITECTElding Oscarson

CLIENT

CONTRACTOR