Storey’s Field Centre and Eddington Nursery / MUMA

by | 15. Apr 2019

Community | Kindergarten | UK

 

West elevation of Main Hall viewed from Eddington Place. Image © Alan Williams. Storey’s Field Centre

West elevation of Main Hall viewed from Eddington Place. Image © Alan Williams

 

Storey’s Field was commissioned by the University of Cambridge to serve Eddington, a new master planned district in the North West Cambridge Development that includes a primary school, post-graduate student accommodation, university and college worker homes, and a market. With the presently placed community already benefiting from the existing nearby sporting facilities, a brief was developed for a new community centre and nursery to facilitate a focus on the performing arts. After being nominated for the Stirling Prize in 2015 for the Whitworth Gallery in Manchester, English firm MUMA have demonstrated an architectural finesse yet again with their work for the new Storey’s Field Centre and Eddington Nursery where they have won the RIBA East, Building of the Year, National and East Sustainability Awards in 2018.

 

Approach from Storey’s Field Centre looking west towards the Main Hall. Image © Alan Williams

Approach from Storey’s Field looking west towards the Main Hall. Image © Alan Williams

 

Commanded by a triple-storey volume along the southwest edge, the new Centre and Nursery sets itself apart as the new iconic and civic gesture for the local community. Located adjacent to the University of Cambridge Primary School, the new Eddington Nursery is arranged around three sides of a landscaped courtyard. Flanking an entrance to the west and forming the remaining side to the courtyard, the civic-scaled community centre, addresses the rest of the district and landscape. Its large articulated brickwork faces and high-level clerestory windows terminate vistas on entrances from Storey’s Field and Eddington Place; becoming a new signifier in the landscape. A local context is tied back into the building in the presence of a familiar sandy palette and its beautifully articulated faces of brick. The building can be viewed in-the-round where each façade is carefully composed and expressed with patterned brickwork, inset sheltered entrances and carved stone seating. Functionally, the detailed and controlled operations of the courtyard and cloister typologies are a subtle nod to the ecclesiastical history of many of Cambridge’s buildings.

 

Detail of South Elevation. Image © Alan Williams. Storey’s Field Centre

Detail of South Elevation. Image © Alan Williams

 

Forming the civic head of the entire facility, the Community Hall was designed with intentions to become its municipal centre or town hall. The 180 person main hall has the ability to offer opportunities to a myriad of events, giving it significance above and beyond a space for hobbies, exercise, local groups and children’s birthday parties. MUMA offset the hall from the perfect square of the courtyard so that it might address a longer view in the master plan of the area. This has created a gathering space outside for the Hall and a parents’ drop-off space for the Nursery. Tackling the informality of this residual space and encouraging a sense of civic pride to this siting, the external walls of the Hall are lined with comfortable seats – encouraging one to stop and chat to neighbours while waiting to enter, pickup their children or congregate for an event.

 

Detail of West Elevation. Image © Alan Williams. Storey’s Field Centre

Detail of West Elevation. Image © Alan Williams

 

Inside, the Hall exhibits a palette of architectural merits. It is a beautiful balance of sustainability (ventilated naturally using an underground labyrinth), acoustic performance, function and expression of materials. The acoustic attenuation of the space is aided by the height of the hall and the patterned brickwork of the enclosing wall, which acts to break up the reflections of music of speech. This brickwork also hints at geological patterns present in the surrounding landscape of Storey’s Field. Without the need for complex management systems within the hall, the amount of daylight or the feel of the acoustics can be changed by simply dropping or raising the blinds of the clerestory filled upper portion of the hall. Square profiled beams of pale wood complement the sand coloured brickwork that supports this triple-height ceiling space and conceal the ventilation. Each fragment of its function takes part in its aesthetic performance; even the roof access stair is given life as a sculptural spiral that doubles as a prop in theatrical performances.

 

View towards Main Hall balcony and ceiling. Image © Alan Williams. Storey’s Field Centre

View towards Main Hall balcony and ceiling. Image © Alan Williams

 

Adjoining the Hall, the Community Centre serves as a gathering place for a multitude of events; its brief – developed through community consultation – called for three main spaces of varying scale to accompany the plural role of the new centre. The small multi-purpose room breaks the courtyards pure form and shares vistas out to a small section of the inner garden and entrance foyer. Having its own open-air and walled garden, the bigger multi-purpose room is visually expanded with this external addition. It ensures – like the rest of the building – that a connection out to nature is preserved in every space. The Main Hall and its garden, forming the eastern corner of the site, mirror the connection of the larger multipurpose room and its walled garden. A large circular hole and several other small ones communicate vistas between the two gardens whilst throwing patterns of light around playfully within.

 

Main Hall looking east towards view across open landscape. Image © Alan Williams. Storey’s Field Centre

Main Hall looking east towards view across open landscape. Image © Alan Williams

 

Detail of Walled Garden. Image © Alan Williams. Storey’s Field Centre

Detail of Walled Garden. Image © Alan Williams

 

Forming the other three wings of the courtyard, the Nursery connects operationally to the Community Centre, so that the sense of space, ventilation and daylight from the views of the playground imbue the café and entrance foyer without compromising the privacy of the children. Where spaces have dual uses, like the external garden outside the wedding venue which is also being used as a reading room by the nursery; the competing needs of the users are balanced and managed by the staff of the building, where everyone is happy to make the extra effort to make it all work.

 

Nursery Play Garden looking south towards Community Centre. Image © Alan Williams. Storey’s Field Centre

Nursery Play Garden looking south towards Community Centre. Image © Alan Williams

 

Inside the many spaces of the Nursery, large windows punctuate the playful brick exterior in classic geometrical forms: circles, triangles and squares. Within, the sills of these windows double as seats with each opening painted in a different primary colour. Clever slatted timber discs provide concealed ventilation routes within these spaces, adding to the thoughtful elevations of each room. Penetrating these nursery spaces, petit portholes are inset at different heights (corresponding to the scale of the occupants), allowing children and teachers to peak outside to the garden and at each other. The carved stone seats in the centre of the playground continue the motif, as do the round perforations in the angled ceilings of the nurseries.

 

Nursery Classroom. Image © Alan Williams. Storey’s Field Centre

Nursery Classroom. Image © Alan Williams

 

Nursery Classroom with shaped window niches. Image © Alan Williams. Storey’s Field Centre

Nursery Classroom with shaped window niches. Image © Alan Williams

 

In the middle, the courtyard, allows an ever-present connection between the nursery and community centre and to nature, whilst still granting these venues autonomy if need be. For the nursery children, the courtyard is a sheltered play garden; solving the need for security without fences. A cloister wrapping the play garden provides external circulation to the classrooms and becomes a secondary space for covered play. With no corridors, the classrooms can engage directly with the garden and also have views towards the adjacent school playground. The Community Centre and individual function rooms are allowed controlled moments into this garden, benefitting from the sense of nature and cross ventilation the layout provides.

 

Nursery Play Garden looking north towards classrooms. Image © Alan Williams. Storey’s Field Centre

Nursery Play Garden looking north towards classrooms. Image © Alan Williams

 

These designed moments show consideration for an enhanced experience of the materials at work and the changing sense of human dimension applied to different sections of the building. The community has been gifted a beautiful Community Centre and the spaces within the nursery could be worthy of a much more sophisticated audience, however they are all designed to mollify a scale and activity needed in each space. For example, where small windows are needed, some are imaginatively arranged in the pattern of constellations of stars, evidencing a skill, resourcefulness and attention to detail of an architecture firm that has succeeded in creating a lasting and truly well crafted building; where material or technology is only used where it is needed and instead a focus on clever, simple and even playful design becomes paramount to facilitating its desired setting.

 

Site Plan. Drawing © MUMA. Storey’s Field Centre

Site Plan. Drawing © MUMA

 

Ground Floor Plan. Drawing © MUMA. Storey’s Field Centre

Ground Floor Plan. Drawing © MUMA

 

Section through the Nursery, Courtyard and Community Centre. Drawing © MUMA. Storey’s Field Centre

Section through the Nursery, Courtyard and Community Centre. Drawing © MUMA

 

Section through the Nursery Reception and Classrooms. Drawing © MUMA. Storey’s Field Centre

Section through the Nursery Reception and Classrooms. Drawing © MUMA

 

Section through the Main Hall of the Community Centre. Drawing © MUMA. Storey’s Field Centre

Section through the Main Hall of the Community Centre. Drawing © MUMA

INFORMATION

CITYCambridge
COUNTRYUnited Kingdom
SIZE2,248 sq.m
ARCHITECTMUMA

CLIENT

CONTRACTOR