Szczecin Philharmonic Hall

by | 16. Nov 2015

Cultural | Project
1.szczecin.jpg

Photo © Hufton+Crow

By Kirsten Kiser

The building emerges from its urban context, influenced by the steeply pitched roofs and the verticality of the city’s residential buildings, by the monumentality of the upright ornaments of its neo-Gothic churches and the heavy volumes of its Classicist buildings, by the towers that dot its entire skyline and the cranes of its port.”

/Barozzi/Veiga
2.szczecin.jpg

Photo © Hufton+Crow

The Philharmonic Hall of Szczecin is located on the historical site of the “Konzerthaus,” which was destroyed during the Second World War, creating an urban corner in a neighborhood close to the historic city.

Mass, verticality and the shape of the rooflines are dominant, connecting the hall with the rest of the city. The whole is wrapped in translucent glass with protruding vertical strips of aluminum.

3.szczecin.jpg

Photo © Hufton+Crow

4.szczecin.jpg

Photo © Hufton+Crow

From the outside the building is perceived as a weightless volume in which the glass facade, illuminated from the inside, allows for different perceptions – sometimes translucent, sometimes opaque – depending on the building’s use and the time of day.

5.szczecin.jpg

Photo © Hufton+Crow

The building houses a symphony hall, a hall for chamber music, a multifunctional space for exhibitions and conferences. The main entrance opens to a spacious white foyer with a central staircase, a promenade, that connects the different levels of the building. A spiral staircase, next to the café, connects to the side entrance of the concert halls located on the first floor. Skylights allow for daylight to enter the building.

6.szczecin.jpg

Photo © Hufton+Crow



The exterior austerity, and the simple composition of the 
interior circulation spaces, contrast with the
 expressiveness of the main hall and the concert hall, reminiscent of the classic European concert hall designs with 
its gold-leaf covering.

7.szczecin.jpg

Photo © Jakub Certowicz

Both ornamental and functional the panels that protrude from the hall’s ceilings and walls were composed following a Fibonacci sequence whose fragmentation, according to the architects, increases with the distance from the scene.

8.szczecin.jpg


Photo © Jakub Certowicz

The idea was to materialize a building that is both a specific part of its context, and independent from it at the same time. Accordingly, the point was not to invent something, but fundamentally to discover what already exists and reveal a new reality.”

/Barozzi/Veiga

The Philharmonic Hall won the 2015 European Union Prize for Contemporary Architecture – the Mies van der Rohe Award. This is the first time that a project from behind the former iron curtain wins the prize.

9.szczecin.jpg

Ground Floor Plan © Barozzi Veiga

10.szczecin.jpg


First Floor Plan © Barozzi Veiga

11.szczecin.jpg


Third & Fourth Floor Plan © Barozzi Veiga

12.szczecin.jpg

Section © Barozzi Veiga

13.szczecin.jpg

South Elevation © Barozzi Veiga

INFORMATION

CITYSzczecin
COUNTRYPoland
ARCHITECTSTUDIO A4 Sp. Z O.o.
Jacek Lenart

CLIENT

CONTRACTOR