Televisa Mixed Use Building

by | 08. Aug 2012

Mixed use | Offices | Project
televisa_1.jpg

Photo courtesy TEN Arquitectos

 

To mark their presence in the city the Televisa company was looking for a new image and an icon building.

The new building occupies a trapezoidal urban plot in the dense complexity of downtown México City. The building, together with the adjacent eight-story executive office building and a TV transmission tower, create a new urban condition.

televisa_2.jpg

TEN Arquitectos

The program called for an integration of diverse functions: a parking garage, an employee cafeteria for dining, parties and concerts, executive dining facilities, conference rooms, recreational facilities, and office space for media services, union relations, and banking services.Responding to the complexities of its dense urban locale, an elliptical shell enclosure defines a continuous space where social activities take place, both outside and inside.

televisa_3.jpg

TEN Arquitectos

 

televisa_4.jpg

TEN Arquitectos

 

televisa_5.jpg

TEN Arquitectos

televisa_6.jpg

TEN Arquitectos

The shell provides many functions: on the exterior it shelters the building from the dense vehicular noise of the adjacent traffic artery, reduces afternoon sun exposure inside the building, and provides outdoor public space. In the interior, it houses most of the buildings’ diverse programs with its sweeping form being most dramatic in the cafeteria.

televisa_7.jpg

TEN Arquitectos

televisa_8.jpg

TEN Arquitectos

televisa_9.jpg

Photo courtesy TEN ArquitectosSite Plan

televisa_10.jpg

Drawing courtesy TEN ArquitectosFloor Plans

televisa_11.jpg

Drawing courtesy TEN Arquitectos

televisa_12.jpg

Drawing courtesy TEN ArquitectosLongitudinal Section

The exterior base is clad with black concrete panels, the roof in Alucobond panels of varying dimension.

INFORMATION

CITYMexico City
COUNTRYMexico
CONSTRUCTION YEAR1995

CLIENT

CONTRACTOR